Διονύσης Δεσύλλας

Έχει ξανακάνει ζημιές στον Ολυμπιακό κι ας ήταν αουτσάιντερ

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την προετοιμασία του Παναθηναϊκού ενόψει Ολυμπιακού και το πλάνο νίκης που έχουν στο «τριφύλλι».

Το αυτονόητο είναι ότι ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχοντας κολλημένη τη στάμπα του αουτσάιντερ. Οι «πράσινοι» θα ψάξουν για την υπέρβαση απέναντι στους ερυθρόλευκους, οι οποίοι και περισσότερη ποιότητα έχουν και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του «τριφυλλιού».

Αυτά τα παιχνίδια, όμως, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι από μόνα τους ξεχωριστά. Τα ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός δεν έχουν την παραμικρή… ομοιότητα με άλλα ματς και τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Αν ρίξετε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν, εύκολα θα το διαπιστώσετε. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει να νικήσει εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό από το 2013 (0-1 με γκολ του Μήτρογλου) επιβεβαιώνει το παραπάνω. Όπως, επίσης, ότι την τελευταία εξαετία, οι αιώνιοι έχουν ίδιες νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Τέσσερις ο Παναθηναϊκός και άλλες τόσες ο Ολυμπιακός. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό το διάστημα, οι δυο αντίπαλοι είχαν την ίδια οικονομική άνεση ή τις ίδιες βλέψεις.

Μπορεί οι «πράσινοι» πριν από δυο και τρία χρόνια να μην αντιμετώπιζαν τα τωρινά προβλήματα, όμως ήταν σε οικονομικό, τουλάχιστον, επίπεδο πιο πίσω από τους Πειραιώτες.

Πάμε στο «σήμερα». Ένα «σήμερα» εξαιρετικά δύσκολο για το «τριφύλλι», που, όπως αναφέραμε παραπάνω, ψάχνει τη νίκη – υπέρβαση για πολλούς λόγους. Για βαθμολογικούς, μια και η υπόθεση 5η θέση δεν έχει τελειώσει αλλά δεν είναι και εύκολη, μα και για ψυχολογικούς. Πάντα μια επικράτηση επί του αιωνίου αντιπάλου ανεβάζει κατακόρυφα το ηθικό σε όλο τον οργανισμό της ομάδας και συσπειρώνει ενόψει της συνέχειας.

Ο Γιώργος Δώνης τα γνωρίζει πολύ καλά όλα τα παραπάνω. Γνωρίζει, επίσης, ότι η ομάδα του θα πρέπει να είναι πιο επιθετική σε σχέση με την ΑΕΚ. Το είπε, άλλωστε, και στη συνέντευξη Τύπου μετά το ισόπαλο 0-0 στο πρόσφατο παιχνίδι με την «Ενωση». Ο προπονητής του Παναθηναϊκού θέλει να παρατάξει το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που θα έχει ως στόχο να εγκλωβίσει κάθε επιθετικό σύστημα και ατού του Ολυμπιακού και στη συνέχεια να βγει και να πιέσει την αντίπαλη άμυνα, με σκοπό να φτάσει στο γκολ. Ούτε φουλ άμυνα θα παίξει το «τριφύλλι», ούτε φουλ επίθεση. Όλα θα γίνουν μετρημένα ή τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπός.

Όλα δείχνουν ότι ο Παναθηναϊκός θα επιστρέψει σε ένα σχήμα 3-4-3, με τους Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη να παίρνουν ξανά θέση στην ενδεκάδα. Η επανεμφάνισή τους μπορεί να κάνει τον Παναθηναϊκό πιο φρέσκο από τη μέση και μπροστά, λιγότερο προβλέψιμο και πιο πιεστικό. Οι δυο τους αν βρεθούν σε καλή μέρα έχουν την ικανότητα να ανακατέψουν κάπως τα πράγματα και να δημιουργήσουν τις συνθήκες προκειμένου η μπάλα να περάσει πιο εύκολα στην περιοχή και τον… χώρο του Μακέντα, κάτι που έγινε ελάχιστα κόντρα στην ΑΕΚ.

Φυσικά, για τα παραπάνω θα παίξει ρόλο και η απόδοση του αντιπάλου. Αν ο Παναθηναϊκός βγάλει στο γήπεδο ενέργεια, έχει καθαρό μυαλό κυρίως στα ανασταλτικά του καθήκοντα και πιέσει όπως πρέπει τον Ολυμπιακό, τότε έχει αρκετές πιθανότητες να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι ας είναι, όπως γράψαμε στην αρχή του κειμένου, το αουτσάιντερ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x