Διονύσης Δεσύλλας

Ο εξωπραγματικός Ζέκα και ο ηγέτης Λεντέσμα

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κορυφή του πρωταθλήματος οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ενας εξ’ αυτών είναι οι… δυνάμεις του άξονα. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Tου Διονύση Δεσύλλα

Η χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αστέρα Τρίπολης είναι πέρα για πέρα δίκαιη. Οι «πράσινοι» είχαν την τύχη ή την ικανότητα να προηγηθούν πολύ, πολύ νωρίς, μόλις στα 22΄΄ και από εκεί και πέρα, η ομάδα του Δημήτρη Ελευθερόπουλου δεν είχε καμία τύχη απέναντι στους ποιοιτικούς ποδοσφαιριστές του Αντρέα Στραματσόνι.

Με τα χαφ Λεντέσμα, Ζέκα, Βιγιαφάνιες να είναι σε μεγάλη μέρα, την άμυνα να «καθαρίζει» την όποια προσπάθεια των φιλοξενούμενων και την επίθεση να… πετάει ξανά φωτιές, το τελικό 3-1 είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Κι ας δόθηκε ένα πέναλτι, το οποίο το λες το λιγότερο αυστηρό για το 2-0 (η αλήθεια να λέγεται πάντα). Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Παναθηναϊκός δικαιότατα πήρε τη νίκη στη χθεσινή αναμέτρηση και δικαιότατα βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Οι «πράσινοι» διαθέτουν αυτή τη στιγμή την καλύτερη ομάδα. Καλύτερη από αυτή του Ολυμπιακού, με τον οποίο φαίνεται πως θα κονταροχτυπηθεί για τον τίτλο, αλλά και από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Η ποιότητα των παικτών που έχουν ενισχύσει το ρόστερ, η καθημερινή δουλειά από τον Αντρέα Στραματσόνι και τους παίκτες του στην κορυφή και η μεγάλη προσήλωση στον στόχο, με το κεφάλι χαμηλά, είναι τα στοιχεία που κάνουν τον Παναθηναϊκό ξανά μεγάλο και του δίνουν το «δικαίωμα» να διεκδικεί και πάλι το πρωτάθλημα. Βγάζει… μάτι η αγωνιστική άνοδος του «τριφυλλιού» και, αν θέλετε, η σοβαρότητα που έχουν παιχνίδι με παιχνίδι οι «πράσινοι», κάτι που είναι απαραίτητο και χρειάζεται σε διάρκεια, αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό.

Ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει τη διαφορά στον φετινό Παναθηναϊκό είναι οι… δυνάμεις του άξονα. Πλην του Βιγιαφάνιες, που αποτελεί το πλέον ποιοτικό «δεκάρι» της ομάδας, αυτοί που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης στην άνοδο του «τριφυλλιού» είναι οι Ζέκα και Λεντέσμα. Όχι μόνο για τη χθεσινή τους εμφάνιση. Αλλά και για το «δέσιμο» που αποκτούν σιγά σιγά, κάτι που έρχεται για να αλλάξει το επίπεδο στη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Ο πρώτος είναι εξωπραγματικός. Βιονικός, αν θέλετε. Θυμηθείτε την ενέργεια που είχε στο Βίγκο και τα συνεχή «πάνω – κάτω». Και προσθέστε σε αυτά το τρομερό σπριντ και κόψιμο που κάνει στο χθεσινό «σίγουρο» γκολ του Αστέρα, για το 2-2, το οποίο δεν ήρθε ποτέ! Απίθανα πράγματα από τον Πορτογάλο, που για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, βλέπει να έχει δίπλα του έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει την εξτρά δουλειά, που δεν έχει αυτός. Τη δημιουργία, δηλαδή, από τον… πολύ Κριστιάν Λεντέσμα.

Ο Αργεντινός βγάζει… μάγκα τον Αντρέα Στραματσόνι, που το καλοκαίρι επέμενε για την απόκτησή του, ακόμη κι όταν οι δυο πλευρές δεν τα έβρισκαν για μια ολόκληρη μέρα. Ο 34χρονος είναι παιχνίδι με παιχνίδι χάρμα ιδέσθαι. Με την ηγετική προσωπικότητα που έχει και την ποιότητά του, ανεβάζει το επίπεδο του κέντρου και φυσικά συμβάλλει τα μέγιστα για να βλέπουμε έναν Παναθηναϊκό γοητευτικό, έναν Παναθηναϊκό πρωταθλητισμού. Και στο Βίγκο, αλλά και χθες ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας (σ.σ. η κάθετη στον Λουντ για το γκολ του Μπεργκ είναι… απόλαυση) και αποδεικνύει, φυσικά, ότι δεν έχει καμία σχέση με τον… προκάτοχό του, αλλά τελειωμένο ποδοσφαιρικά, Μάικλ Εσιέν.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος. Ποτέ καμία ομάδα δεν πήρε πρωτάθλημα επειδή είχε καλή εικόνα στα πρώτα παιχνίδια. Η αρχή, όμως, είναι σημαντική, όπως και να το κάνουμε. Με την ίδια σταθερότητα στη συνέχεια και με… σεμνότητα και συντηριτικές εκτιμήσεις, ο στόχος θα επιτευχθεί. Αλλωστε, τα υλικά για μια επιτυχημένη συνταγή υπάρχουν. Υπομονή και συνέχεια στη δουλειά…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x