Επικαιρότητα

Διαρκές deja vu: Hμέρες του 2015 θυμίζει ξανά η διαπραγμάτευση

Δραματικές ομοιότητες με το πρώτο εξάμηνο του 2015 αναβιώνουν στη σκιά ενός ακόμη ναυαγίου στο Eurogroup.

Ολική επαναφορά στο σκηνικό του 2015 με αναβίωση του «μοντέλου διαπραγμάτευσης» του «Brussels Group» στις Βρυξέλλες αλλά και σοβαροί φόβοι ότι οδεύουμε σε νέα παράταση της διαπραγμάτευσης μέχρι το «παρά πέντε», τουτέστιν μέχρι τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια του οποίου η Αθήνα πρέπει να βρει χρήματα για να πραγματοποιήσει σημαντικές πληρωμές των υποχρεώσεών της. Αυτός είναι ο απόηχος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης της Δευτέρας.

Νωρίτερα, στις συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Θεσμούς στο περιθώριο του Eurogroup ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει έδαφος για συμφωνία χωρίς τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, συντάξεις και αφορολόγητο που ζητεί μετ' έπιτάσεως το ΔΝΤ. Το ίδιο ακριβώς διαμήνυσε με σαφήνει στις δηλώσεις του και ο Γ. Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το Hilton γίνεται ξανά Brussels Group για ασφαλιστικό και εργασιακά      


Το Hilton μετακομίζει στις Βρυξέλλες όπου οι κ. Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης μαζί με τους Θεσμούς θα προσπαθήσουν μέσω εντατικών συζητήσεων να καταλήξουν σε λύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης με αιχμή συντάξεις και εργασιακά.

Η ίδια διαδικασία που είχε βαφτιστεί ως Brussels Group είχε ακολουθηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 επί υπουργίας Βαρουφάκη και οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup ανακοίνωσε την παραμονή της διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες με την προσδοκία «να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος ώστε  μετά την επιστροφή των θεσμών να υπάρξει ένα  συμφωνημένο πακέτο πριν το Eurogroup στις 7 Μαρτίου».

Εφόσον αυτό συμβεί όπως περιέγραψε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ «Και μετά θα μπορούμε να πάμε στη συνεδρίαση του ΔΝΤ ώστε να μπουν και οι τελευταίες πινελιές».

«Η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο και να βρεις τα βασικά ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορές και μετά να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. 'Αρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο και μπορούμε να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της Άνοιξης στις 22 Απριλίου για να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέριες για όλο το πακέτο», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ξεκίνησαν ήδη οι διαπραγματεύσεις


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ήδη ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας, σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τη συμμετοχή και του Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής της διεύθυνσης ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ, με τον στόχο να κλείσουν τα δύο βασικά εκκρεμή ζητήματα, η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1% του ΑΕΠ (εάν θα γίνει άπαξ από το 2020 ή σε δόσεις) και τα εργασιακά. Σε δεύτερη μοίρα, φαίνεται ότι περνούν, τουλάχιστον για την ώρα, τα ενεργειακά.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η μεταφορά των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ήταν ελληνική πρόταση και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά οι επικεφαλής των Θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup της 7ης Απρίλου.

Τα δύο βασικά θέματα, ο προσδιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραπέμπονται για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου), κάτι που σημαίνει και μετάθεση της πλήρους συμφωνίας στην πραγματικότητα για το Μάιο.

Ντάισελμπλουμ: Αβέβαιο αν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 7 Απριλίου   


Παρά την δέσμευση των δυο πλευρών να εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες  ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «κλώτσησε» την προοπτική μιας συμφωνίας και μετά το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

«Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι όλη η δουλειά  θα έχει γίνει ως τότε», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος ξεκαθάρισε εμμέσως ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες δεν θα έχουν τον χαρακτήρα πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς εάν έχει η Ελλάδα την πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο επικεφαλής της ευρωομάδας απάντησε: «Δεν έχω αίσθηση έλλειψης πολιτικής βούλησης από Αθήνα. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι βασικός παράγοντας. Ωστόσο, αν η διαδικασία πάρει πολύ, η εμπιστοσύνη θα πληγεί και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ανάκαμψης».

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, ήρθε η ώρα να λύσουμε μεγάλα ζητήματα, εργασιακά και συντάξεις, αλλά και φορολογικά, αυτή είναι η σειρά των δεδομένων και αυτά θα λύσουμε»  προαναγγέλλοντας ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από τη μία πλευρά και όσων εμπλέκονται εκ μέρους των ελληνικών αρχών, από την άλλη.

Στο ερώτημα πότε θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προέταξε πάλι την συμφωνία για τις τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά. «Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις εργασιακά μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό είναι επιτυχές τότε θα γυρίσουμε στο Eurogroup και θα πούμε πώς πρέπει να γίνει το θέμα του χρέους. Αλλά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές προβλέψεις. Οταν υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα θα πάμε στα άλλα θέματα» ανέφερε.

«Οι παρεμβάσεις για το χρέος έχουν σχηματοποιηθεί από τον προηγούμενο Μάιο», είπε θέλοντας να καταδείξει πως αυτές θα κινηθούν εντός του πλαισίου που έχει περιγράψει ήδη ο ESM.

Ο Ρέγκλινγκ προειδοποιεί για... Ιούλιο


Πολλαπλές  προειδοποιήσεις έκρυβε η παρέμβαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ανέφερε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η δουλειά πως το ιδανικό θα ήταν να ολοκληρωθεί η συζήτηση πριν τον Ιούλιο. Στο ερώτημα για το δάνειο που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας  ο κ. Ρέγκλινγκ αν και χαρακτήρισε σύνηθες χώρες που έχουν δανειστεί από το ΔΝΤ να λαμβάνουν δάνειο και από την Παγκόσμια Τράπεζα έβαλε αστερίσκους.  'Οπως ανέφερε επειδή ένα τέτοιο δάνειο έχει επίπτωση στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους,  και στα δημοσιονομικά μεγέθη έχει ζητήσει ενημέρωση από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.  Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη επιφύλαξη για το θέμα του δανείου έχει εκφράσει πρόσφατα και ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε.

Επιβλαβείς ως προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης ως απόρροια των διαφορών σε ασφαλιστικό και εργασιακά .

«Δεν έχουμε μια διορία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Ωστόσο, θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί εφικτό το να υπάρξει συμφωνία στα ανοικτά ζητήματα», ανέφερε και προσέθεσε: «Είμαστε δεσμευμένοι ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια λύση».

Η ανακοίνωση του Eurogroup


Κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν με στόχο την ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που διατύπωσαν τον περασμένο μήνα, σημειώνεται επίσης στο ανακοινωθέν.

Υπογραμμίζεται επιπλέον ότι κυβέρνηση και θεσμοί θα πραγματοποιήσουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα.  Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και ύστερα) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ


Από την Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του σχετική με την συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς στην παρούσα φάση για να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. 

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή των δανειστών στην Αθήνα, αλλά τονίζεται ότι σημαντικά ζητήματα παραμένουν στο τραπέζι, ενώ επιβεβαιώνεται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x