Επικαιρότητα

«Δύσκολο και χρονοβόρο» ένα Brexit αποφάνθηκε η Βουλή των Λόρδων

Η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα συνεπαγόταν «δύσκολες και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις» που θα μπορούσαν να πάρουν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕθα συνεπαγόταν «δύσκολες και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις» που θα μπορούσαν να πάρουν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή ΕΕ της Βουλής των Λόρδων μετά από τη λήψη γνωμοδοτήσεων από ειδικούς νομικούς.

Τα μέλη της επιτροπής δεν προβαίνουν στη σχετική έκθεσή τους σε σύσταση υπέρ της παραμονής ή της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αλλά σημειώνουν ότι ο καθορισμός των δικαιωμάτων που θα διατηρούσαν ή θα έχαναν οι Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη σε περίπτωση ενός Brexitθα ήταν ένα «σύνθετο και τρομακτικό» κομμάτι των διαπραγματεύσεων εξόδου. Αντιστοίχως περίπλοκος θα ήταν ο καθορισμός των δικαιωμάτων κοινοτικών κατοίκων της Βρετανίας.

Επισημαίνουν παράλληλα ότι οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και κρατών εκτός της Ένωσης παίρνουν κατά μέσο όρο από τέσσερα έως εννέα χρόνια για να συναφθούν.

Οι υποστηρικτές της εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit υποστηρίζουν ότι μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.

Η υπό τον Λόρδο Μπόσγουελ διακομματική επιτροπή σημειώνει επίσης ότι σε περίπτωση Brexitη βρετανική κυβέρνηση θα εισερχόταν σε μια πολύχρονη διαδικασία απεμπλοκής από την κοινοτική νομοθεσία και επιλογής νόμων που θα ήθελε να διατηρήσει.

Η παράταξη Vote Leave σχολίασε ότι η έκθεση της Επιτροπής ΕΕ της Βουλής των Λόρδων τορπιλίζει το επιχείρημα ότι η ΕΕ δε θα ήθελε μία εμπορική συμφωνία με μια Βρετανία εκτός κόλπων της, ενώ το UKIPτου Νάιτζελ Φάρατζ απέρριψε την έκθεση ως «ανοησίες» των φιλοευρωπαίων μελών της επιτροπής.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας παραμονής αντίθετα επισήμαναν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ οι Βρετανοί που ζουν σε άλλα κράτη μέλη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν εκεί απρόσκοπτα.

Σε μία άλλη έκθεση, το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά ότι οι περιορισμοί πρόσβασης Ευρωπαίων πολιτών στο βρετανικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας που εξασφάλισε ο Ντέιβιντ Κάμερον δε θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην έλευση μεταναστών στη Βρετανία. Όπως σημειώνεται, η μεγάλη πλειοψηφία των πρόσφατων Ευρωπαίων μεταναστών στη χώρα δε διεκδικούν κανένα επίδομα.

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x