Επικαιρότητα

«Έφυγε» ο σκιτσογράφος της Φρουτοπίας

O σκιτσογράφος των παιδικών παραμυθιών Νίκος Μαρουλάκης, ο άνθρωπος που με το πενάκι του έδωσε ζωή στους πιο αγαπημένους φανταστικούς ήρωες, «αναχώρησε» για τη γειτονιά των αγγέλων.

Εικονογράφησε περισσότερα από 200 παιδικά βιβλία, ανάμεσά τους η διάσημη «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά, «Το Μαγικό Τσουκάλι», αλλά και το μουσικό παραμύθι των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικαντζάροι».

Ο Νίκος Μαρουλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Από το 1960 ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία. Γελοιογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά, από το 1960 έως το 1967 (Ταχυδρόμος, Εικόνες κ.ά.). Το 1966 έγινε μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου. Το 1977 πήγε στη Δυτική Γερμανία. Δημιουργίες του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Pardon, Lui, She, Stern, Freundin, Fur Sie, Auto, Frankfurte Rundschau, Die Zeit, Tip κ.ά.

Το πρώτο του παιδικό βιβλίο, «Αυγουστίνος, η φάλαινα θαύμα», με κείμενο και εικόνες του ίδιου, εκδόθηκε το 1979 από τις Εκδόσεις Κέδρος. Ακολούθησαν τέσσερα βιβλία του στις εκδόσεις Καστανιώτη: «Το μαγικό τσουκάλι», «Οι πιο μικροί μας φίλοι», «Το τσίρκο Ραμπίνο» και «Ο κύριος Σαρανταποδαρούσας».

Συγχρόνως, ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, με κόμικς και, φυσικά, με γελοιογραφίες. Από το 1982 εικονογράφησε 60 περίπου παιδικά βιβλία. Το 1987 εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι τόμοι του κόμικ «Ο μικρός Αχιλλέας και το ποδολάχανο» και το προσχολικής ηλικίας βιβλίο «Άρης ο Αλφαβητάρης». Ο Νίκος Μαρουλάκης είχε κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε αποσπάσει δύο βραβεία στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας του Βερολίνου, τρία στην έκθεση του Τόκυο και είχε λάβει τιμητική διάκριση στην Έκθεση Γελοιογραφίας του Vercelli της Ιταλίας.

Η ξεχωριστή Φρουτοπία

Γνωστότερο είναι η «Φρουτοπία», το κόμικ που δημιούργησαν το 1983 ο Νίκος Μαρουλάκης και ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς. Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη. Μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση το 1985 με 47 επεισόδια από την οικογένεια Σοφιανού οπτικοποιημένο με μαριονέτες σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το κόμικ της «Φρουτοπίας» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη και αργότερα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» το συμπεριέλαβε ως συνοδευτικό.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x