sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Είκοσι ένα χρόνια χωρίς τον Μπομπ Πέισλι

Με αφορμή την συμπλήρωση 21 χρόνων από τον θάνατο του Μπομπ Πέισλι, θυμηθήκαμε τις πιο σημαντικές στιγμές στην «κατακόκκινη» ζωή του.

Πριν από 21 χρόνια, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, «έφυγε» απ’ τη ζωή ο άνθρωπος που ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του «μεγάλου» Μπιλ Σάνκλι στη Λίβερπουλ το 1974. Ο Μπομπ Πέισλι, ένας απ’ τους μεγαλύτερους τεχνικούς που κάθισαν στον πάγκο της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον οργανισμό των «Reds», τον οποίο υπηρέτησε από όλα ουσιαστικά τα πόστα (ποδοσφαιριστής, βοηθός προπονητή, προπονητής& διοικητικό στέλεχος ), κατακτώντας κυριολεκτικά τα πάντα. Πάμε να δούμε λοιπόν τις πιο σημαντικές στιγμές του αγαπημένου «Μπομπ» των φιλάθλων της Λίβερπουλ.

1919 : Στις 23 Ιανουαρίου, η Έμιλυ Πέισλι φέρνει στον κόσμο τον δεύτερο γιο της, τον οποίο μαζί με τον σύζυγό της Σαμ αποφασίζουν να ονομάσουν Ρόμπερτ. Την ίδια μέρα, 150 χιλιάδες ανθρακωρύχοι σε όλη τη χώρα ( μεταξύ των οποίων και ο Σαμ Πέισλι ) απεργούν ζητώντας μικρότερο ωράριο εργασίας.

1933 : O δεκατετράχρονος Μπομπ αναγκάζεται να παρατήσει το σχολείο έτσι ώστε να ακολουθήσει τον πατέρα του στην δύσκολη δουλειά του ανθρακωρύχου. Έχει ξεχωρίσει ήδη ως αριστερός χαφ, βοηθώντας την ομάδα του σχολείου του να κατακτήσει δεκαεπτά τρόπαια σε τέσσερα χρόνια!

1937 : Υπογράφει στην ερασιτεχνική Μπίσοπ Όκλαντ με συμφωνηθείσα αμοιβή τρία σελίνια και έξι πέννες το ματς.

1939 : Τον Μάιο, υπογράφει για την Λίβερπουλ μετά από δύο σεζόν στη Μπίσοπ, με την οποία κατέκτησε το Βόρειο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών, το Κύπελλο Ερασιτεχνών, καθώς και το Durham County Challenge Cup. Για την υπογραφή του συμβολαίου του με τους «Reds» πήρε μπόνους 25 λίρες, ενώ ο μισθός του θα κυμαινόταν στις οκτώ τη βδομάδα. Ωστόσο, θα χρειαζόταν να περάσουν επτά χρόνια για να κάνει το ντεμπούτο του με την φανέλα της ομάδας, καθώς εκείνη την περίοδο ξεκινούσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος…

1941 : Στέλνεται στην Αίγυπτο και ακολούθως στην Ιταλία ως μέλος των συμμαχικών δυνάμεων. Θα μείνει μακριά απ’ την πατρίδα του για τέσσερα χρόνια.

1945 : Γυρίζει στην Αγγλία και έναν χρόνο αργότερα παντρεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του, Τζέσι.

1946 : Στις 5 Ιανουαρίου κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του με την φανέλα της Λίβερπουλ, στο 2 – 0 ενάντια στην Τσέστερ για το Κύπελλο Αγγλίας.

1947 : Κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα με τους «Reds».

1954 : Αποσύρεται απ’ την ενεργό δράση, έχοντας 253 συμμετοχές με την Λίβερπουλ. Συνεχίζει να εργάζεται στην ομάδα αρχικά ως – αυτοδίδακτος – φυσιοθεραπευτής, και στην συνέχεια ως προπονητής στις ακαδημίες της ομάδας.

1959 : Αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Μπιλ Σάνκλι. Κάτι καλό ξεκινά στο «Άνφιλντ»…

1964 : Η Λίβερπουλ κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από το 1947. Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο τίτλοι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς και δύο Κύπελλα Αγγλίας.

inner

1974 : Ο Μπιλ Σάνκλι ανακοινώνει την αποχώρησή του από τον πάγκο της Λίβερπουλ. Ο Μπομπ Πέισλι, αν και είναι διστακτικός στην αρχή, δέχεται να τον αντικαταστήσει.

1976 : Κατακτά το πρωτάθλημα Αγγλίας και το Κύπελλο UEFA. Η κυριαρχία της Λίβερπουλ έχει μόλις ξεκινήσει!

1977 : Το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών είναι γεγονός, και συνδυάζεται – φυσικά- με την κατάκτηση ακόμα ενός πρωταθλήματος.

1978 : Δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, χάνοντας ωστόσο το πρωτάθλημα Αγγλίας από την Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ.

1979 : Επάνοδος στην κορυφή της Αγγλίας μετά από «διάλλειμα» ενός έτους.

1980 : Δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

1981 : Τρίτη κατάκτηση Κυπέλλου Πρωταθλητριών μέσα σε τέσσερα χρόνια, με τον Πέισλι να γίνεται ο πρώτος προπονητής με τρεις τίτλους (ακολούθως τον ισοφάρισε ο Κάρλο Αντσελότι ). Η Άστον Βίλλα κατακτά τον τίτλο στην Αγγλία, αφήνοντας… παρηγοριά για τη Λίβερπουλ την κατάκτηση του Λιγκ Καπ.

1982 : Διατηρεί τα πρωτεία σε πρωτάθλημα και Λιγκ Καπ.

1983 : Τελευταία σεζόν του Πέισλι στον πάγκο της Λίβερπουλ, που συνοδεύεται με την κατάκτηση πρωταθλήματος και Λιγκ Καπ. Θα μείνει στην ομάδα ως σύμβουλος και ακολούθως θα του δοθεί θέση στην διοίκηση.

1992 : Μετά από 53 (!) χρόνια στο σύλλογο αποχωρεί «χτυπημένος» από τη νόσο του Alzheimer. Ενδεικτικό το γεγονός πως δεν θυμόταν πώς να γυρίσει σπίτι του απ’ το «Άνφιλντ»…

1996 : Στις 14 Φεβρουαρίου αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών. Η Λίβερπουλ τον τίμησε ονομάζοντας μια θύρα του γηπέδου «Paisley Gates», κάτι που είχε κάνει και για τον δάσκαλο του Πέισλι, Μπιλ Σάνκλι…

inner

Επιμέλεια : Γιάννης Πολιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x