sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Εικοσι πέντε χρόνια ΕΣΑΚΕ: Έτσι γράφτηκε η ιστορία της κορυφαίας ελληνικής κατηγορίας μπάσκετ

Στο φινάλε της κανονικής περιόδου της Α1 και πριν μάθουμε τον φετινό πρωταθλητή, το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, 25 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΑΚΕ.

Ο ΕΣΑΚΕ «έκλεισε» τα 25 και... τι να πρωτοθυμηθούμε!

Λίγο πριν μάθουμε τον φετινό πρωταθλητή, το sport-fm.gr «σκαλίζει» τις προηγούμενες διοργανώσεις και θυμάται τα γεγονότα που στιγμάτισαν -είτε θετικά, είτε αρνητικά- την κάθε σεζόν.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

1992-1993
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό μετά από 15 χρόνια ήταν το πρώτο σημαντικό γεγονός της σεζόν, έστω και αν δεν έγινε ποτέ ο τέταρτος τελικός με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και το 3-1 κρίθηκε στα χαρτιά, λόγω των όσων προηγήθηκαν στη Γλυφάδα στον τρίτο αγώνα.

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στις πρώτες θέσεις μετά τις άσχημες πορείες τα πρώτα χρόνια της διοίκησης του Παύλου Γιαννακόπουλου και την όγδοη θέση, τη χειρότερη στην ιστορία του, το 1992.

Η απώλεια του τίτλου από τον ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του περυσινού πρωταθλήματος και με μία εκ των κορυφαίων πεντάδων που πέρασαν ποτέ από το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στον τέταρτο ημιτελικό του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο, λόγω του πέμπτου φάουλ που του καταλόγισε ο Στέλιος Κουκουλεκίδης και τον οδήγησε στο αναπηρικό καροτσάκι μερικές μέρες αργότερα.

Η αποχώρηση του Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Αρη μετά από δέκα χρόνια και η "μετακόμισή" του στον Πανιώνιο.

1993-1994
Η συνέχεια της "δυναστείας" του Ολυμπιακού με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο να κατακτά τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του στο ΣΕΦ στους τελικούς με τον ΠΑΟΚ.

Τα όσα συνέβησαν στον πέμπτο τελικό και η 40λεπτη διακοπή, η αποχώρηση των παικτών του «Δικεφάλου» για τα αποδυτήρια και η επιστροφή με τη δεύτερη πεντάδα και χωρίς κάλτσες για να ολοκληρωθεί κανονικά το ματς, ώστε να μην τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με αποκλεισμό από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.

1994-1995
Ο συναρπαστικός πέμπτος τελικός στο ΣΕΦ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με τη μεγάλη εμφάνιση του Νίκου Οικονόμου για την ομάδα του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, που τελικά έφερε το παιδικό 45-44 και την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου τίτλου για τους Πειραιώτες.

Τα όσα συνέβησαν τις μέρες πριν τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης αναμέτρησης, όπου μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα και υπό το φόβο επεισοδίων ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ανέβαλε προσωρινά τη διεξαγωγή του ματς.

Η τρίτη θέση του Ηρακλή στους «μικρούς» τελικούς με τον ΠΑΟΚ και η συμμετοχή του «Γηραιού» των Γουόλτερ Μπέρι και Γιούρι Ζντοβτς για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η έξοδος του Σπόρτιγκ στο Κύπελλο Κόρατς, ύστερα από πολλά χρόνια.

Η ξαφνική και στενάχωρη αποχώρηση του Νίκου Γκάλη από την ενεργό δράση μετά τον τσακωμό του με τον Κώστα Πολίτη στον Παναθηναϊκό στο ματς με τους Αμπελόκηπους στο Μετς.

Ο υποβιβασμός του Παγκρατίου στην Α2, που δεν το άφησε να «σηκώσει κεφάλι» ξανά ποτέ και να επανέλθει στα μεγάλα «σαλόνια».

1995-1996
Το περιβόητο 73-38 στον πέμπτο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό το ΣΕΦ, που έφερε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στους «ερυθρόλευκους» και δημιούργησε «απωθημένο» σε όλες έκτοτε τις αναμετρήσεις τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.


inner

Η συμμετοχή του Πανιωνίου για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς στον πάγκο και τον Ζάρκο Πάσπαλι στο ρόστερ.

Ο υποβιβασμός και η διάλυση της καταπληκτικής ομάδας των Αμπελοκήπων που έπεσε όλες τις κατηγορίες, έφτασε ξανά στο τοπικό και
έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

1996-1997
Η συμμετοχή της ΑΕΚ στον τελικό και η δεύτερη θέση με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο, που την έφερε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου την επόμενη σεζόν.

inner

Η πέμπτη θέση του πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκού, που έφερε μνήμες των τελών του 1980 και των αρχών του 1990.

Η «εισροή» των κοινοτικών, λόγω του νόμου Μποσμάν, που αλλοίωσε το χαρακτήρα των ελληνικών ομάδων.

Η αποχώρηση του Παναγιώτη Γιαννάκη από την ενεργό δράση στα 39 του.

Η ιστορική νίκη του ΒΑΟ επί του μετέπειτα πρωταθλητή Ελλάδος και Ευρώπης, Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη 70-69, με τον Βυζαντινό να υποβιβάζεται στην ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου στην Α2.

1997-1998
Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στον τίτλο του πρωταθλητή ύστερα από 14 χρόνια «ανομβρίας», με τον Λευτέρη Σούμποτιτς στον πάγκο και τον Μπάιρον Σκοτ στο ρόστερ. Χαρακτηριστικό πως ο φιναλίστ ΠΑΟΚ έκανε περισσότερες νίκες στη σεζόν συνολικά από τους «πράσινους» και τελικά έχασε τον τίτλο.

inner


Η αποχώρηση του «μπέμπη» Φάνη Χριστοδούλου από την ενεργό δράση.

1998-1999
Η κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό με νίκη μέσα στο ΣΕΦ και το 3-2 για πρώτη φορά μέσα στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στους τελικούς και με σκορ 62-53.

inner

Ο υποβιβασμός του Παπάγου που δεν «ξανασήκωσε κεφάλι» από τότε και άρχισε να «βολοδέρνει» στις χαμηλές κατηγορίες.

Ο παραλίγο υποβιβασμός του Πανιωνίου, που τερμάτισε στη 12η θέση της κανονικής περιόδου.

Η αποχώρηση του Παναγιώτη Φασούλα από την ενεργό δράση.

1999-2000
Ο ερχομός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Ελλάδα και στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, που τον οδήγησε στον τίτλο κόντρα στον ΠΑΟΚ με 3-0 νίκες και θα δημιουργούσε «δυναστεία» σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο υποβιβασμός του Σπόρτινγκ στην Α2 και ουσιαστικά η διάλυση της ομάδας των Πατησίων που άρχισε να πέφτει τις κατηγορίες και να φτάνει μέχρι το τοπικό.

2000-2001
Η συνέχεια της «δυναστείας» του Παναθηναϊκού και η κατάκτηση του τέταρτου συνεχόμενου τίτλου κόντρα στον Ολυμπιακό.

Τα οικονομικά προβλήματα του ΠΑΟΚ που διέλυσε μια ομάδα που είχε βλέψεις για τίτλο και η αποχώρηση των περισσότερων παικτών του ρόστερ που τον άφησε να «βολοδέρνει» στις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας.

2001-2002
Το απίστευτο «θαύμα» της ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα, που επέστρεψε στον τίτλο της πρωταθλήτριας για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1970 και με 0-2 εις βάρος της στους τελικούς με τον Ολυμπιακό, το οποίο μετέτρεψε σε 3-2 για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία των πλέι οφ και του θεσμού γενικότερα.

inner

Ο υποβιβασμός και η διάλυση της Δάφνης, που εξαφανίστηκε στη συνέχεια από τον μπασκετικό χάρτη.

2002-2003
Η συμμετοχή της ΑΕΚ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό, όπου έχασε 3-1 από τον Παναθηναϊκό, που επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στο «θρόνο» του.

Η τρίτη θέση του Περιστερίου στους «μικρούς» τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο υποβιβασμός των Νήαρ Ηστ, Ολύμπιας Λάρισας, με την τελευταία να επιστρέφει, ύστερα από δύο χρόνια.

2003-2004
Η συμμετοχή του Αμαρουσίου στους τελικούς για πρώτη φορά στην ιστορία του με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο, όπου έχασε 3-0 από τον μετέπειτα πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

Η επιστροφή του Ηρακλή στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας.

Η όγδοη θέση του Ολυμπιακού, που αποτέλεσε «πισωγύρισμα» στην προσπάθεια του να επιστρέψει στον τίτλο του πρωταθλητή.

Ο υποβιβασμός του Ηρακλείου στην Α2, που ουσιαστικά σήμανε τη διάλυσή του και την εξαφάνισή του από τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Η ανάδειξη του Δημήτρη Διαμαντίδη ως MVP με τη φανέλα του Ηρακλή.

2004-2005
Η επιστροφή της ΑΕΚ στους τελικούς, ύστερα από δύο χρόνια, όπου και έχασε 3-1 από τον Παναθηναϊκό.

Η όγδοη θέση του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο για δεύτερη σερί χρονιά.

Η συμμετοχή της Ολύμπιας Λάρισας στο Eurocup Challenge της επόμενης σεζόν.

2005-2006
Η επιστροφή του Ολυμπιακού στους τελικούς του πρωταθλήματος μετά από δύο χρόνια πλήρους αποτυχίας, με τους αδερφούς Αγγελόπουλους να έχουν αναλάβει τα διοικητικά «ηνία» και να έχουν πραγματοποιήσει σωρεία εντυπωσιακών μεταγραφών που ενίσχυσαν σημαντικά το τμήμα, παρά το γεγονός πως έχασαν τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό.


inner

Ο υποβιβασμός του Ηρακλή στην Α2 για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες.

2006-2007
Η πέμπτη θέση του Πανελληνίου στην κανονική περίοδο, ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας από τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Η συμμετοχή της νεοφώτιστης Ολυμπιάδας Πατρών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν.

Ο υποβιβασμός και η διάλυση του Μακεδονικού του Κώστα Μεσάικου, που την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στον τελικό του ULEB Cup.

2007-2008
Η επιστροφή του Πανιωνίου στην τρίτη θέση και η επιστροφή του στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν.

Η δεύτερη συνεχόμενη έξοδος του Πανελληνίου στην Ευρώπη και η συμμετοχή του στα ημιτελικά του Euro Cup της επόμενης σεζόν.

Ο παραλίγο υποβιβασμός του ΠΑΟΚ στην Α2 και η παραμονή του, λόγω της καλύτερης διαφοράς με τον ΑΓΟΡ στην ισοβαθμία.

2008-2009
To «σπάσιμο» της έδρας του Ολυμπιακού, που βγήκε πρώτος στην κανονική περίοδο, από τον Παναθηναϊκό που κατέκτησε ξανά τον τίτλο.

Η συμμετοχή του Αμαρουσίου στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο υποβιβασμός των Αιγάλεω, Λάρισας που σήμανε και τον αφανισμό τους από τις επαγγελματικές κατηγορίες.

2009-2010
Το χαρακτηριστικό είναι πως δεν άλλαξε η βαθμολογία της κανονικής περιόδου στα πλέι οφ και οι ομάδες τερμάτισαν στην ίδια θέση που ολοκλήρωσαν τους 26 αγώνες.

Ο υποβιβασμός της Ολύμπιας Λάρισας, που σήμανε και τη διάλυσή της ουσιαστικά.

2010-2011
Η έξοδος του ΠΑΟΚ στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, μετά το 3-2 στους «μικρούς» τελικούς με τον Άρη.

Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ στην Α2 για πρώτη φορά στην ιστορία της και κατόπιν και στη Β’ Εθνική.

Τα προβλήματα που έφεραν την απόφαση του ΠΣΑΚ να κατέβει σε απεργία τις πρώτες αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια με
προβλήματα η σεζόν.

2011-2012
Η επιστροφή του Ολυμπιακού στον τίτλο, ύστερα από 15 χρόνια και με προπονητή τον ίδιο, τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, που οδήγησε την ομάδα στο «three peat» το 1997, όπως και τη σεζόν που μιλάμε και δημιούργησε μία ευτυχής και απίστευτη σύμπτωση για τους «ερυθρόλευκους».

Η αποχώρηση του Πανελληνίου, που άφησε τη διοργάνωση με 13 ομάδες.

Η αναβολή της πρεμιέρας, λόγω μη εύρεσης τηλεοπτικής «στέγης».

Ο υποβιβασμός του Αμαρουσίου, μετά τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα, που έφτασε την ομάδα των βορείων προαστίων στα τοπικά
πρωταθλήματα να προσπαθεί να «ορθοποδήσει».

2012-2013
Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο με 3-0 με μειονέκτημα έδρας, έστω και αν ο τρίτος τελικός στο ΣΕΦ διεκόπη, λόγω επεισοδίων.

Ο υποβιβασμός του Περιστερίου στην Α2, που του δημιούργησε πολλά προβλήματα στη συνέχεια.

2013-2014
Η πρώτη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού για πρώτη φορά μετά το 2002-2003, που δεν εμπόδισε τους «πράσινους» να φτάσουν ξανά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η μεγάλη επιστροφή της ΑΕΚ και η κατάκτηση της τρίτης θέσης, με τον Μάκη Αγγελόπουλο να αναλαμβάνει μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ.

Ο υποβιβασμός του Ηλυσιακού στην Α2, που έφερε και την πτώση του στις μικρές κατηγορίες.

2014-2015
Η άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού με 3-0 νίκες στους τελικούς επί ενός κακού Παναθηναϊκού που βρέθηκε σε μεταβατική φάση εκείνη τη σεζόν.

Ο υποβιβασμός του Πανιωνίου, λόγω πολλών οικονομικών προβλημάτων, για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α2 και «καπάκι» στη δεύτερη Εθνική, όπως και η γρήγορη επάνοδός του στα μεγάλα «σαλόνια».

2015-2016
Οι συναρπαστικά τελικοί μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που κρίθηκαν 3-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων», που έφτασε στον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο και θυμήθηκε τη δεκαετία του ’90.

Η απόφαση να διαλυθεί η Κηφισιά και να αγωνιστεί στα τοπικά πρωταθλήματα.

2016-2017
Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στον τίτλο, ύστερα από τρία χρόνια με το επικό 3-2 και το +15 στο τελευταίο επεισοδιακό ματς στο ΣΕΦ.

Ο υποβιβασμός του Απόλλωνα Πατρών στην Α2, ύστερα από πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x