Επικαιρότητα

Εκατοντάδες ακροδεξιοί διαδήλωσαν κατά των προσφύγων στο Τενεσί των ΗΠΑ

Το όνομα των πορειών των νεοναζί ήταν «Οι Λευκές Ζωές Μετράνε». Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν».

Περίπου 200 με 300 νεοναζί και υποστηρικτές της ανωτερότητας της λευκής φυλής διαδήλωσαν το Σάββατο σε δύο κωμοπόλεις στη νότια πολιτεία του Τενεσί, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εγκαταστήσει πρόσφυγες στην περιοχή.

Το όνομα των πορειών των νεοναζί ήταν «Οι Λευκές Ζωές Μετράνε». Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν» κι έφεραν κράνη και ασπίδες με ρατσιστικές επιγραφές.

Η πρώτη συγκέντρωση έλαβε χώρα στο Σέλμπιβιλ, όπου υπήρξε μικρής κλίμακας ένταση με περίπου 400 αντιδιαδηλωτές. Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που τοποθέτησαν κιγκλιδώματα για να χωρίσουν τις δύο ομάδες. Παρά ταύτα το δίκτυο ABC να μεταδίδει ότι ένας ακροδεξιός συνελήφθη.

Μετά το Σέλμπιβιλ λίγες δεκάδες ακροδεξιοί μετέβησαν στην κοντινή κωμόπολη Μαρφρισμπόρο, όμως η δεύτερη πορεία τους διακόπηκε πρόωρα λόγω της τεράστιας παρουσίας αντιδιαδηλωτών, που σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Tennessean αριθμούσαν 800 με 1.000.

Οι δύο πορείες διοργανώθηκαν από τη Λίγκα του Νότου και το Εθνικό Μέτωπο, οργανώσεις που εμπλέκονταν και στις πολύκροτες κινητοποιήσεις νεοναζί και λευκών εθνικιστών στο Σάρλοτσβιλ τον Αύγουστο, που κατέληξαν σε οδομαχίες και στο θάνατο μίας αντιδιαδηλώτριας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Southern Poverty Law Center, που παρακολουθεί τη δράση ακροδεξιών ομάδων, χαρακτηρίζει τη Λίγκα του Νότου ως «νέο-Συνομοσπονδιακή» ομάδα, σε μία αναφορά στην Συνομοσπονδία των νότιων πολιτειών που πολέμησε για τη διατήρηση της δουλείας στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861 - 1865).

Στο Σέλμπιβιλ και στο Μαρφρισμπόρο έχουν εγκατασταθεί οικογένειες από το Ιράκ και τη Σομαλία. Σύμφωνα με την «Tennessean» την τελευταία 15ετία έχουν μετεγκατασταθεί στο Τενεσί περίπου 18.000 πρόσφυγες, που αναλογεί σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της πολιτείας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x