Επικαιρότητα

Εκλογές στην Ιαπωνία σήμερα - Σε τροχιά νέας θητείας ο Σίνζο Αμπε

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιάπωνες σήμερα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιάπωνες σήμερα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία και νέα θητεία στην κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος Κομέιτο αναμένεται να καταλάβει περίπου 300 από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Θα αφήσει έτσι πολύ μακριά πίσω του μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη και εξασθενημένη. Το νεότευκτο Κόμμα της Ελπίδας (δεξιά) της χαρισματικής κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε και το επίσης νέο Δημοκρατικό Συνταγματικό Κόμμα (κεντροαριστερά) αναμένεται ότι θα καταλάβουν το καθένα περίπου πενήντα έδρες.

Η προεκλογική εκστρατεία διήρκεσε μόλις 12 ημέρες και οι εκλογές γίνονται την ώρα που τυφώνας πλήττει τη χώρα. Η συμμετοχή μπορεί να επηρεαστεί από την κακοκαιρία, παρότι πολλοί από τους περίπου 100 εκατομμύρια Ιάπωνες σε ηλικία ψήφου έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα εκ των προτέρων. Σύμφωνα με αναλυτές, η μικρή συμμετοχή πιθανόν θα ευνοήσει τον Αμπε, καθώς οι συντηρητικοί ψηφοφόροι έμοιαζαν οι πιο αποφασισμένοι.

Στην τελευταία προεκλογική ομιλία του, στην εμπορική συνοικία Ακιχαμπάρα στο Τόκιο, ο Άμπε δεσμεύτηκε το Σάββατο να αντιμετωπίσει τις απειλές της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα «βουλιάξει» τα ιαπωνικά νησιά, πάνω από τα οποία έχουν περάσει βαλλιστικοί πύραυλοι που δοκίμασε. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρή διπλωματία», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, υποσχόμενος να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Καθώς η Πιονγκγιάνγκ «μας απειλεί εσκεμμένα και οξύνει τις εντάσεις, δεν πρέπει να διστάσουμε», συμπλήρωσε.

«Δεν πρέπει να παραμείνουμε στο status quo μιας αποχαυνωμένης πολιτικής που δεν επέτρεψε να γίνουν δραστικές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», είπε από την πλευρά της η Γιουρίκο Κόικε σε μια προεκλογική της ομιλία.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x