Γενικά

«Έξωση» παλαιών οχημάτων από το κέντρο πόλεων

Απαγόρευση κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων αποφασίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ρώμη. Περιορισμοί, που δεν τηρούνται, ισχύουν και στην Αθήνα.

Η Ρώμη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και απαγόρευσε πριν από λίγες ημέρες την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων οχημάτων, λόγω των αυξημένων ρύπων (νέφος) και των επιπτώσεων που έχουν στην ανθρώπινη υγεία. Πέραν αυτής της απαγόρευσης, η Ρώμη και το Μιλάνο προωθούν το μέτρο των «οικολογικών Κυριακών», το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη απαγόρευση όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως ηλικίας και καυσίμου. Μια προσπάθεια με σκοπό την ελάφρυνση της ατμόσφαιρας από τους εκλυόμενους ρύπους, επιπρόσθετη στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ισχύουν για τα παλαιά και ρυπογόνα οχήματα, Euro 3 ή παλαιότερα.

Στο Παρίσι, αντίστοιχα, μία Κυριακή κάθε μήνα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης για την προώθηση μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας. Και στο Παρίσι έχει θεσπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των παλαιών οχημάτων τις εργάσιμες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα διατηρεί την απαγόρευση κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων ελαφρών οχημάτων Euro 4, δυστυχώς όμως μπορεί κανείς να παρατηρήσει πάμπολλα οχήματα που εισέρχονται στο κέντρο χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Υπαίτιος για τους αυξημένους ρύπους στο κέντρο της Αθήνας είναι ο υπέργηρος στόλος φορτηγών και λεωφορείων που κυκλοφορεί καθημερινά στο κέντρο. Με μέσο όρο που αγγίζει τα 20 έτη (βαρέα φορτηγά), τα οχήματα αυτά δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις όπως επίσης και τις προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης.

Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται σε καθημερινή βάση από τα παλαιά οχήματα και την ελλιπή αστυνόμευση. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει άμεση συσχέτιση με τον αυξημένο αριθμό πρόωρων θανάτων, καθώς και με ασθένειες (καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, καρκίνος, άσθμα κ.ά.) που πλήττουν κυρίως τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τα παιδιά.

Άρης Γαλανόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x