Επικαιρότητα

ΕΚΤ: Δεν έδωσε αύξηση στον ELA - Αύξησε το haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών

Παραμένει σταθερός στα 88,6 δισ. ευρώ ο ELA. Προφανώς όλα εξαρτώνται από τις αυριανές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Τι σημαίνει η αναπροσαρμογή των haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.

Αμετάβλητο στο επίπεδο που βρίσκονταν στις 26 Ιουνίου, δηλαδή κοντά στα 89 δισ. ευρώ, διατήρησε τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA), η ΕΚΤ, η οποία μάλιστα εξέδωσε για πρώτη φορά επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα

Όπως αναφέρεται σε αυτήν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειστούν μέσω του μηχανισμού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε «κούρεμα» της αξίας των εγγυήσεων, το ύψος του οποίου, όμως, δεν έχει γίνει τουλάχιστον ακόμη γνωστό.

Οι τράπεζες έχουν ακόμη πρόσβαση σε collateral και συνεπώς πρόσβαση σε ρευστότητα, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Σύμφωνα με την Goldman το συνολικό νούμερο μέχερι σήμερα ήταν 24 δισ αλλά για κάθε 10 μονάδες που θα μειώνεται η αξία των ενεχύρων θα μειώνεται η αξία τους κατά 8 δισ. Συνεπώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχει υπάρξει μία πρώτη μείωση όχι τέτοια όμως που να μηδενίσει την υπόλοιπη αξία των ενεχύρων. Ουσιαστικά με την απόφαση την οποία πήρε η ΕΚΤ κατεβαίνει ο πήχης για το ύψος του ELA που μπορούν να αντλήσουν.

Δηλαδή, με τα ενέχυρα αξίας 157 δισ. που έχουν υποθηκευτεί για την εξασφάλιση της ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δυνατότητα να αυξηθεί ο ELA μέχρι περίπου τα 100 - 110 δισ. Τώρα το πλαφόν αυτό κατεβαίνει και το νούμερο είναι πλέον διψήφιο.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να «αντέξει» χωρίς ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ έως και την Τετάρτη, ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης και να περιμένει το κατά πόσο Ελλάδα και πιστωτές θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση της ΕΚΤ αναμένει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και κυρίως τις όποιες πολιτικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης και ακολούθως σε αυτήν του Eurogroup.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x