Επικαιρότητα

Ελεύθερη μετακίνηση πολιτών για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το Brexit

Ο κ. Φοξ, που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι η όποια μεταβατική περίοδος θα έπρεπε να διαρκέσει μήνες και όχι χρόνια, είπε σήμερα ότι «μία περίοδος εφαρμογής διάρκειας δύο ετών θα αποτελούσε κοινή λογική».

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο έχει αποδεχθεί ότι η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών θα συνεχίσει να ισχύει και μετά από την τυπική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, για όσο διάστημα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος εφαρμογής των όρων του Brexit.

Συγκλίνουσες πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι το κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και ότι ακόμα και ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα των βρετανικών επιχειρήσεων υπέρ μίας μεταβατικής περιόδου με όσο το δυνατόν ηπιότερες αλλαγές στο καθεστώς της χώρας.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε στην ουσία με δηλώσεις του στο Sky News ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, ένας από τους τρεις βασικούς «Brexiteers» της κυβέρνησης Μέι.

Ο κ. Φοξ, που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι η όποια μεταβατική περίοδος θα έπρεπε να διαρκέσει μήνες και όχι χρόνια, είπε σήμερα ότι «μία περίοδος εφαρμογής διάρκειας δύο ετών θα αποτελούσε κοινή λογική».

Κυβερνητική πηγή έχει παράλληλα δηλώσει στην εφημερίδα Guardian ότι αυτή η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει από δύο έως ενδεχομένως και τέσσερα χρόνια και θα προέβλεπε συνέχιση στην ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών.

«Έχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση για μια περίοδο εφαρμογής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ξέρετε. Δεν έχω πρόβλημα με κάτι τέτοιο. Έχοντας περιμένει 43 χρόνια (για την έξοδο από την ΕΕ) δύο ακόμα χρόνια μου φαντάζουν ζήτημα κοινής λογικής, εάν αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και υπέρ της σταθερότητας των βρετανικών επιχειρήσεων και της ευημερίας μας», ήταν η δήλωση του κ. Φοξ.

Η ξεκάθαρη θέση υπέρ μίας μεταβατικής περιόδου έρχεται μετά από την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για τους όρους του διαζυγίου του Brexit. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης με τον Βρετανό Υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι απαιτείται ακόμα διευκρίνιση βρετανικών θέσεων επί μίας σειράς ζητημάτων που άπτονται του Brexit.

Όπως προέκυψε, εξάλλου, από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει τους ομολόγους τους από το Λονδίνο πως οι Βρετανοί κάτοικοι χωρών της ΕΕ θα έχαναν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ χωρών-μελών εάν δεν επιτρεπόταν στους Ευρωπαίους κατοίκους της Βρετανίας να πηγαινοέρχονται ανενόχλητοι μεταξύ των δύο ακτών της Μάγχης.

Την υποστήριξη της Πρωθυπουργού σε μία μεταβατική περίοδο (σσ: την οποία οι υποστηρικτές του Brexit προτιμούν να ονομάζουν «περίοδο εφαρμογής») επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από δεξίωση που παρέθεσε την Πέμπτη η Τερέζα Μέι σε προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Η Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι ο γενικότερος στόχος της κυβέρνησης είναι μία ομαλή και με τάξη έξοδος η οποία θα κορυφωθεί με μία περιεκτική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ, με μία περίοδο εφαρμογής ώστε να αποφευχθούν γκρεμοί», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του εκπροσώπου.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x