Επικαιρότητα

Έλληνες αστυνομικοί στη Γερμανία για τη δίκη Καβάρι

Μνήμες της αποτρόπαιης δράσης του Χουσεΐν Καβάρι, στην Κέρκυρα και μετά στη Γερμανία, αναβίωσαν με τις καταθέσεις δύο Ελλήνων αστυνομικών σε γερμανικό δικαστήριο.

Εφιαλτικές μνήμες της αποτρόπαιης δράσης του Αφγανού Χουσεΐν Καβάρι, στην Κέρκυρα και στη συνέχεια δολοφονικά στην Γερμανία, αναβίωσαν με αφορμή τις καταθέσεις δύο Ελλήνων αστυνομικών σε γερμανικό δικαστήριο στην δίκη της υπόθεσης του βιασμού και τη δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας Μαρίας Λάντενμπέρκερ, στο Φράιμπουργκ, της κόρης διακεκριμένου νομικού που εργάζεται για την Κομισιόν.

Οι δύο Έλληνες αστυνομικοί είχαν αναλάβει την έρευνα της δράσης του Αφγανού δράστη στην Κέρκυρα. Το 2013 είχε επιτεθεί σε 20χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας για να της αρπάξει την τσάντα. Τότε, ο Χουσείν Καβάρι είχε ρίξει την κοπέλα στο κενό από ύψος οκτώ μέτρων προκαλώντας της βαριές σωματικές κακώσεις. Ο δράστης είχε συλληφθεί, είχε δηλώσει ότι είναι ανήλικος (17 ετών) με ημερομηνία γέννησης την 1/1/1996 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τον Οκτώβριο του 2015 κατάφερε να πετύχει την αποφυλάκιση του κάνοντας χρήση του Νόμου Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών και του είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας του - στον Άγιο Παντελεήμονα της Αθήνας Αθήνα - μια φορά τον μήνα. Ο νεαρός Αφγανός εφάρμοσε τυπικά τους περιοριστικούς όρους τον Νοέμβριο του 2015. Ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο, δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα και κηρύχθηκε δραπέτης.

Οι γερμανικές διωκτικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως ο Χουσείν Καβάρι εισήλθε στο γερμανικό έδαφος τον Νοέμβριο του 2015, γεγονός που πρακτικά σήμαινε ότι αμέσως μετά την τελευταία του εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα έφυγε από την χώρα για τη Γερμανία. Εισερχόμενος στο γερμανικό έδαφος παρουσίασε χαρτιά, με τα οποία βεβαίωνε ότι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1999, προφανώς για να επωφεληθεί από ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανήλικους και ασυνόδευτους αλλοδαπούς.

Μερικούς μήνες αργότερα στις 16 Οκτωβρίου 2016, όταν η Μαρία Λάντενμπέρκερ επέστρεφε στο σπίτι της με το ποδήλατο μετά από ένα πάρτι που διοργάνωνε το πανεπιστήμιο της, δέχθηκε την επίθεση. Ο δράστης την βίασε, την έπνιξε και στη συνέχεια πέταξε το πτώμα της στον ποταμό Dreisa.

Η υπόθεση είχε για ακόμη μία φορά προκαλέσει κλίμα δυσαρέσκειας ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ έδωσε αφορμή για συζήτηση γύρω από την προσφυγική πολιτική της Γερμανίας. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε επικρίνει την χώρα μας για τη μη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον Αφγανό που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε απαντήσει:

«Ο Αφγανός κατά την είσοδό του στη χώρα δακτυλοσκοπήθηκε και καταχωρήθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Ε.Ε. Eurodac. Συνεπώς οι γερμανικές Αρχές τον είδαν στις βάσεις δεδομένων. Οι Γερμανοί αναφέρουν ότι δεν ήταν καταχωρημένος στο Eurodac, γεγονός που δεν είναι αληθές. Τον Ιανουάριο του 2013 ο Αφγανός είχε κάνει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε. Εάν όπως μαθαίνουμε το Νοέμβριο του 2015 έκανε εκ νέου αίτημα ασύλου στη Γερμανία, τότε οι γερμανικές Αρχές ήταν υποχρεωμένες να απευθυνθούν στις ελληνικές Αρχές για να ενημερωθούν για την έκβαση του αιτήματος ασύλου του Αφγανού στην Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε. Αν είχαν επικοινωνήσει μαζί μας θα τους ενημερώναμε ότι έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου του και ότι καταζητείται. Συνεπώς θα γινόταν σύλληψη και στη συνέχεια έκδοσή του στη χώρα μας».

Ο Χουσεΐν Καβάρι αρνείται να καταθέσει οτιδήποτε σχετικά με την πράξη που διέπραξε στην Ελλάδα, ενώ η γερμανική δικαιοσύνη είχε υποβάλει στην ελληνική πλευρά αίτημα δικαστικής συνδρομής, για να λάβει αναλυτική πληροφόρηση για την πράξη του Αφγανού κατηγορούμενου στην Ελλάδα. Η δίκη στο Φράιμπουργκ είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ενώ μεταξύ των στοιχείων που πρέπει να διαλευκανθούν είναι η ηλικία του κατηγορούμενου, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το ύψος του ποινής που θα του επιβληθεί τελικά. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι πήγε στη Γερμανία από το Αφγανιστάν και ότι ήταν 16 ή 17 ετών. Στο ξεκίνημα της δίκης ομολόγησε όμως ότι είπε ψέματα. Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι ο Χουσεΐν Κ. είναι τουλάχιστον 22 ετών, κάτι που υποστηρίζεται και από εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης αλλά και καταθέσεις μαρτύρων.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x