sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Εμιλιάνο Σάλα: Μια ιστορία με... άδοξο τέλος!

Στο peak της καριέρας του κατάφερε να πάρει μεταγραφή στην Αγγλία αλλά ο Θεός επέλεξε να τον πάρει στο δικό του... γήπεδο, για να κλωτσάει το τόπι παρέα με τον Αστόρι και τα άλλα, αδικοχαμένα, παιδιά.

Το ποδόσφαιρο πενθεί για ακόμη ένα από τα... παιδιά του! Ένα παιδί που ξεκίνησε από το μηδέν, χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν και έφτασε μια ανάσα από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Έκανε το όνειρο κάθε παιδιού πραγματικότητα αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Ο Εμιλιάνο Σάλα δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας...

Ο Θεός επέλεξε να τον πάρει στο δικό του γήπεδο και να παίζει στο πλάι τον άλλων αδικοχαμένων παιδιών. Στο πλάι του Νταβίντε Αστόρι, του Μάρτον Φούλοπ, του Αντόνιο Ντε Νίγκρις, του Ντάνιελ Χάρκε, του Αντόνιο Πουέρτα, της ομάδας της Τσαπεκοένσε που... ξεκληρίστηκε και των πόσων άλλων ποδοσφαιριστών.

Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας

Γεννήθηκε σε ένα χωριό του Σάντα Φε, το Κουλουλού που έχει κάτι λιγότερους από 400 κατοίκους. Σαν ένα ακόμη παιδί από την Αργεντινή, δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Είχε είδωλο όπως κάθε παιδί της γενιάς του, και όχι μόνο, τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα! Γι’ αυτό επέλεξε να γίνει και σέντερ φορ, για να του μοιάσει! Η Κλαμπ Ατλέτικο στο Προγκρέσο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κουλουλού, ήταν η ομάδα που έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα. Μέχρι τα 15 του. Τότε επέλεξε να πάρει μια απόφαση που λίγα παιδιά της ηλικίας του θα μπορούσαν να κάνουν. Αποχωρίστηκε την οικογένειά του, ταξιδεύοντας ολομόναχος για την Ισπανία. Πήγε στην Κόρδοβα ώστε να παίξει μπάλα στην Προγιέκτο Κρεθέρ. Ήξερε που πήγαινε καθώς αυτός ο μικρός ισπανικός σύλλογος είναι ένας... δορυφόρος της Μπορντό! Αφού κάθισε μερικά χρόνια στις ακαδημίες, κατάφερε να δώσει το παρών σε ένα από τα τρία καμπ που έκαναν κάθε χρόνο οι Γιρονδίνοι και τον επέλεξαν για την ομάδα νέων. Το πραγματικό ταξίδι στον χώρο του ποδοσφαίρου, ξεκινούσε τώρα για τον Σάλα!

inner

Ακολούθησαν κάποιες δύσκολες σεζόν. Η προσαρμογή ήταν δύσκολη. Άλλη γλώσσα, άλλη κουλτούρα και κυρίως άλλο ποδόσφαιρο. Ο Εμιλιάνο δεν τα έβαλε ποτέ, όμως, κάτω. Και πώς να το κάνει; Εδώ είχε φύγει από το σπίτι του όντας ένα 15χρονο παιδί, θα τον λύγιζαν κάποια άλλα τόσο απλά πράγματα; Ούτε οι σεζόν του, όμως, ήταν παραγωγικές για έναν επιθετικό. Ή για να είμαστε ακριβείς, οι σεζόν του στην Μπορντό δεν ήταν παραγωγικές. Στην Ορλεάν, στη Νιορ και στην Καέν όπου αγωνίστηκε δανεικός, μια χαρά τα πήγαινε. Ίσως δεν ήταν ακόμη έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Το οποίο εν τέλει του έδωσε την ευκαιρία να το κάνει η Ναντ. Δίνοντας μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ στην Μπορντό, τα «καναρίνια» τον απέκτησαν και στα μάτια του είδαν έναν ικανό φορ μέσα στην περιοχή.

inner

Ο Σάλα, όμως, δεν ήταν μόνο ένας καλός φορ. Ήταν και ένας καλός και ήσυχος άνθρωπος. Έτσι μαρτυράει το περιβάλλον του, έτσι έδειχνε και ο ίδιος. Ταπεινός όσο δεν πάει! Το όνομά του δεν είχε εμπλακεί ποτέ σε κάποιο σκάνδαλο ή σε κάποιο αντιαθλητικό συμβάν. Δουλευταράς και μόνιμα με το κεφάλι κάτω. Συνήθιζε ακόμη και να μην βγαίνει από το σπίτι του μετά τις προπονήσεις. Προτιμούσε να κάτσει με τον σκύλο του, να παίξει την κιθάρα του. Είτε να διαβάσει κάποιο αστυνομικό βιβλίο ή κάποιο δράμα. Άντε το πολύ πολύ να πεταγόταν μέχρι κάποιο μαγαζί της γειτονιάς του ώστε να απολαύσει το αγαπημένο του μάτε.

inner

Τα χρόνια περνούσαν, ο Σάλα ορίμαζε ποδοσφαιρικά στην Ναντ και λίγο έλειψε την πρώτη του χρονιά να μετακομίσει στην Αγγλία. Η ομάδα του, όμως, απέρριψε την πρόταση 3 εκατομμυρίων της Γουλβς. Και μακάρι να μην το είχε κάνει ποτέ... Γιατί η ιστορία θα είχε γραφτεί αλλιώς τώρα. Τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά για τον Σάλα στη Ναντ. Μέχρι που άλλαξε προπονητή. Ο Μιγκέλ Καρντόσο δεν τον εμπιστευόταν και προτιμούσε τον Καλιφά Κουλιμπαλί. Ο Σάλα σκεφτόταν ακόμη και την αποχώρησή του από την ομάδα. Έφτασε μια ανάσα δε, από την Γαλατασαράι αλλά η μεταγραφή... κόλλησε την τελευταία στιγμή! Δεν το έβαλε ξανά κάτω. Δύο γκολ στα τρία πρώτα ματς, προερχόμενος από τον πάγκο και ο Σάλα είχε πάρει ξανά φανέλα βασικού. Αυτός, όμως, που τον απογείωσε ήταν ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς που ανέλαβε την Ναντ στα μέσα του Οκτώβρη. Οκτώ γκολ στα επόμενα δώδεκα ματς ήταν αρκετά για να μαγνητίσει τα βλέμματα από το κορυφαίο πρωτάθλημα, την Πρέμιερ Λιγκ. Η Κάρντιφ έδωσε κοντά στα 18 εκ. ευρώ και έκανε δικό της τον Αργεντινό φορ, στην πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της. Μάλιστα, ένας κινέζικος σύλλογος στο άκουσμα της πρότασης της Κάρντιφ προσέφερε τα διπλά στον Σάλα αλλά αυτός αρνήθηκε. Δεν έπαιζε για τα λεφτά αλλά για την... χαρά του ποδοσφαίρου!

Το τελευταίο γκολ στην καριέρα του Σάλα


Ο Σάλα ταξίδεψε στην Αγγλία, πέρασε από ιατρικά, υπέγραψε και ανακοινώθηκε. Έκανε ένα όνειρο κάθε παιδιού πραγματικότητα. Να παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και να κάνει μια αξιόλογη καριέρα! Όλα ήταν ιδανικά και η ιστορία του Σάλα θα μπορούσε να διδάσκεται σε κάθε ακαδημία ομάδας για να καταλάβει κάθε μικρός που «κλωτσάει» το τόπι, πως η επιμονή και η σκληρή δουλειά ανταμείβονται. Ο Εμιλιάνο, όμως, είχε ραντεβού με την ατυχία. Γύρισε στη Νάντη για να αποχαιρετήσει τους συμπαίκτες του και κάθε άνθρωπο στη διοίκηση και για να εξασφαλίσει πως η Νάλα, το σκυλί του θα... πετάξει και αυτό για την Αγγλία ώστε να το πάρει μαζί του. Αφού έφτιαξε τα πάντα, αποβιβάστηκε στο μοιραίο αεροσκάφος τύπου Piper PA-46 Malibu και πέταξε για το Νησί. Μόνο που η πτήση του δεν έφτασε ποτέ! Το αεροπλάνο έπεσε στα στενά της Μάγχης, ο Σάλα ήταν αγνοούμενος για περισσότερες από 15 ημέρες και οι ελπίδες όλων είχαν σβήσει παρότι άπαντες προσεύχονταν για το θαύμα.

inner

Σε αυτό είχαν παίξει ρόλο και οι εκτιμήσεις των αρχών που ανέφεραν εξ αρχής πως δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ζωντανός ο Σάλα, ενώ και το γεγονός πως μετά από τρεις ημέρες μάταιων ερευνών στην περιοχή του Γκέρνεσεϊ τις σταμάτησαν, δεν έδιναν πολλές ελπίδες. Οι έρευνες συνεχίστηκαν με έξοδα που συγκεντρώθηκαν από ποδοσφαιριστές και εν τέλει επιβεβαιώθηκε ο φόβος όλων. Ο Εμιλιάνο Σάλα βρέθηκε νεκρός... Η καριέρα και η ζωή του Αργεντινού είχε ολοκληρωθεί. Στο καλύτερο της σημείο... Στο pick της καριέρας του! Την ώρα που η καριέρα του... απογειωνόταν! Όπως ακριβώς και το Piper PA-46 Malibu που τον μετέφερε και το οποίο δεν έφτασε τελικά, ποτέ, στον προορισμό του!

ΥΓ. Είναι κρίμα και άδικο να αναφερόμαστε μόνο στον Εμιλιάνο Σάλα! Δεν ήταν ο μόνος που επέβαινε στο μοιραίο αεροπλάνο καθώς υπήρχε και ο πιλότος. Ναι, ο Σάλα ήταν γνωστός στο κοινό αλλά η ζωή του έχει την ίδια αξία με τον πιλότο και με κάθε άλλον άνθρωπο. Ναι, ακόμη δεν έχει βρεθεί ο πιλότος. Οι ελπίδες για να είναι ζωντανός, όμως, είναι όσες ήταν και για τον Σάλα. Μηδαμινές! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει και τους δύο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x