Γιώργος Ζαχαριάδης

Ένα πρόστιμο, ένας ΠΑΟΚ, ένας Τούντορ…

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης γράφει στο sport-fm.gr για το πρόστιμο στον Φακούντο Περέιρα, το νέο ξεκίνημα του ΠΑΟΚ με τον Ιγκόρ Τούντορ, και την αφετηρία μιας χρονιάς με νέα πρόσωπα στο κουμάντο της ομάδας.

Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@hotmail.com


Το «δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου» δεν είναι δα δύσκολο να το αντιληφθεί ο ποδοσφαιριστής που δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα μεγάλο παιδί και πρέπει να του συμπεριφερθείς αναλόγως.

Μπορεί να γίνει κατανοητό από την αρχή κιόλας, με το διάλογο, με τις συστάσεις, ακόμη και σε έντονο ύφος. Με σκοπό να το διορθώσει οριστικά και ομαλά, χωρίς να υπάρχουν… παρενέργειες.

Το πρόστιμο είναι μια εύκολη λύση. Κάθετη αντιμετώπιση μια καθυστέρησης ολίγων λεπτών στην πρώτη προπόνηση της ομάδας, είναι μάλλον στρατιωτική τακτική, που δεν ανήκει στο χώρο του αθλητισμού και παρεξηγείται η έννοια της πειθαρχίας.

Το πρόστιμο με το οποίο τιμώρησε ο Ιγκορ Τούντορ τον Φακούντο Περέιρα δεν ανήκει στη λογική του «θα με σεβαστούν από την πρώτη στιγμή και δεν θα κάνουν του κεφαλιού τους». Ίσα ίσα που απομακρύνει τους ποδοσφαιριστές από τον προπονητή με τον οποίο θα πορεύονται μαζί του, υποτίθεται, για πολύ καιρό.

Ακόμη κι αν το δούμε από την τυπική πλευρά, δεν υπάρχει νέος εσωτερικός κανονισμός που να ακολουθείται από τους ποδοσφαιριστές (και τον προπονητή) αλλά, ο Τούντορ, τιμώρησε ως δικαστική αρχή της ομάδας τον Περέιρα και μάλλον χωρίς να ακούσει τι μπορεί να του συνέβη.

Προφανώς, το ότι πήγε από το αεροδρόμιο κατευθείαν στην προπόνηση, και άργησε λίγα λεπτά, δεν τον ένοιαξε.

Δεν ένοιαξε επίσης, ότι αυτοί οι ποδοσφαιριστές, που απέτυχαν την προηγούμενη σεζόν, δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να ξεκουραστούν και είναι βέβαιο ότι είναι ένα θέμα που τους απασχολεί.

Θα προσθέσω στα παραπάνω το εξής:

Σε προηγούμενες ανάλογες καταστάσεις, ίσως όχι το ίδιο ασήμαντες, αλλά, χαρακτηριστικές της λειτουργίας της ομάδας, δεν υπήρχαν καν αποφάσεις. Ο προπονητής δεν αποφάσιζε, η διοίκηση δεν είχε συμμετοχή και ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο.

Περάσαμε λοιπόν από το ένα άκρο στο άλλο και η μετάβαση δεν ήταν ομαλή.

Ο Ιγκόρ Τούντορ δημιούργησε μια ομάδα χωρίς να υπάρχει ελληνική παρουσία. Όλοι τους δικοί του άνθρωποι, αντιθέτως με τους προκατόχους του που επέλεξαν να έχουν μαζί τους έστω και έναν άνθρωπο που έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ.

Δεν θα είναι εύκολο το ξεκίνημα. Κι αν δεν καθίσουν τα αποτελέσματα, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Το σημαντικότερο σε αυτό το σημείο είναι η στήριξη του Ιβάν Σαββίδη και κατά πόσο θα επηρεαστεί σε δύσκολες περιόδους, όταν θα πιέζεται να αλλάξει προπονητή και θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην κάνει τα ίδια λάθη. Ο Αρνεσεν θεωρούμε δεδομένο ότι θα είναι ο πρώτος που θα πρέπει να βάλει πλάτη για την προσωπική του επιλογή.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πολλά περιθώρια για στοιχήματα και δυστυχώς ο Τούντορ είναι ένα μεγάλο και επικίνδυνο.

Ίσως εφαρμόζοντας την σκληρή πειθαρχία, με τη λιγότερη ανοχή, ακόμη και με πρόστιμα και αποκλεισμούς από την αποστολή να βρει τελικά τον τρόπο που έψαχναν οι προκάτοχοί του και να φτιάξει ένα σύνολο που θα ανταποκρίνεται στις εντολές του προπονητή. Θα αποδίδει όσα προβλέπουν οι προδιαγραφές του.

Το φετινό ξεκίνημα μοιάζει να είναι πολύ περίεργο και δεν είναι μόνο ότι ο ΠΑΟΚ ξεκινά νωρίς τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Τα νέα πρόσωπα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε ή παραγνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Κρύβουν το άγνωστο και το απρόβλεπτο. Θα χρειαστεί καιρός για να τους κατανοήσουμε καλύτερα και να μην τους αδικήσουμε με αφορμή ένα… πρόστιμο για καθυστέρηση λίγων λεπτών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x