sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Ένας χρόνος χωρίς τον Γιόχαν Κρόιφ (video)

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος απ’ την ημέρα που ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ «έφυγε» στα 68 του χρόνια. Το sport-fm.gr τιμά τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της μπάλας.

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, το ποδόσφαιρο έγινε πολύ φτωχότερο.

Ο Γιόχαν Κρόιφ, που μάγεψε τα πλήθη την δεκαετία του 70’ ως ποδοσφαιριστής του Άγιαξ και στις αρχές του 90’ ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Βαρκελώνης περιτριγυρισμένος από την σύζυγό του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Μπορεί να νίκησε σχεδόν κάθε δύσκολο αγώνα στην ζωή του μέσα στο γήπεδο, όμως δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο.

Τα λόγια για την καριέρα του, περιττά. Γεννημένος το 1947, εντάχθηκε στις ακαδημίες του Άγιαξ σε μικρή ηλικία και αποτέλεσε ενορχηστρωτής της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του 70’, η οποία παρουσίασε το περίφημο «total football» και κυριάρχησε σε Ολλανδία και Ευρώπη (έξι πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών).

Το 1973 έγινε η ακριβότερη μεταγραφή παγκοσμίως μετακινούμενος στην Μπαρτσελόνα για δύο εκατομμύρια δολάρια, λεφτά τα οποία δικαιολόγησε οδηγώντας τους «μπλαουγκράνα» στο πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια.

Αποχώρησε από την Βαρκελώνη το 1978, και αγωνίστηκε σε Λος Άντζελες Άζτεκς, Ουάσινγκτον Ντίπλοματς, Λεβάντε, Άγιαξ (δεύτερη θητεία) και Φέγενορντ πριν αποσυρθεί απ’ το ποδόσφαιρο το 1984 έχοντας κατακτήσει σχεδόν τα πάντα. Τι του ξέφυγε; Ένας διεθνής τίτλος με την εθνική Ολλανδίας, καθώς μέτρησε έναν χαμένο τελικό σε Μουντιάλ το 1974 μία τρίτη θέση σε Euro το 1976.

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» επέστρεψε στα γήπεδα ως προπονητής ένα χρόνο μετά, αναλαμβάνοντας τον Άγιαξ, τον οποίο οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1987. Το 1988 αποχώρησε για να γίνει προπονητής της Μπαρτσελόνα, με την οποία μεγαλούργησε μέχρι το 1996. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι Καταλανοί κατέκτησαν τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Champions League, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο.

Ο Κρόιφ αποσύρθηκε απ’ την προπονητική μετά από 11 χρόνια σε αυτό το πόστο λόγω προβλημάτων υγείας. Το τσιγάρο είχε αρχίσει όπως είχε δηλώσει ο ίδιος «να του παίρνει τα πάντα». Αυτό ήταν που του πήρε και τη ζωή, καθώς το 2015, μετά από σχεδόν μια εικοσαετία ως αναλυτής ποδοσφαίρου και τεχνικός διευθυντής σε Μπαρτσελόνα και Άγιαξ αντίστοιχα, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα.

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» πάλεψε με την επάρατη νόσο για έξι μήνες, μέχρι να νικηθεί οριστικά από αυτήν στις 24 Μαρτίου 2016, βυθίζοντας στην θλίψη τον κόσμο του ποδοσφαίρου.







Επιμέλεια: Γιάννης Πολιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x