sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ενρίκ Γκαγιέγο: Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ετών 32

Ενάμιση χρόνο πριν ο Γκαγιέγο έπαιζε σε ερασιτεχνική ομάδα της Καταλονίας, πλέον είναι παίκτης της Χετάφε έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ και μαζί της θα αγωνιστεί στο Γιουρόπα Λιγκ.

«Να θυμάσαι τα όνειρά σου και να τα κυνηγάς. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θα κάνει το όνειρό σου άπιαστο, ο φόβος της αποτυχίας», τάδε έφη ο Πάουλο Κοέλιο και ο Γκαγιέγο όντας ακόμα μικρό παιδί, σκεφτόταν αυτά τα λόγια του Βραζιλιάνου συγγραφέα στα στενά της Βαρκελώνης και ονειρευόταν την στιγμή που θα έπαιζε ποδόσφαιρο σε ένα γεμάτο Καμπ Νου.

Ο Γκαγιέγο από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του αγωνιζόταν σε ερασιτεχνικές ομάδες κυρίως επί της Καταλονικής επικράτειας. Από την Πρέμια και την Μπανταλόνα ως την Κορνέγια και την δεύτερη ομάδα της Εσπανιόλ. Τα 190 εκατοστά του τον έκαναν πολύτιμο στην κορυφή της επίθεσης ενώ τα τελειώματά του ήταν εξαιρετικά και με το κεφάλι αλλά και με τα πόδια.

Φυσικά η συμμετοχή σε αυτές τις ομάδες δεν του εξασφάλιζαν τα προς το ζην. Ο υψηλόσωμος φορ αναγκάστηκε να κάνει παράλληλα χειρονακτικές δουλειές καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. Οδηγός φορτηγού, χτίστης και ψυκτικός είναι λίγες από τις δουλειές που χρειάστηκε να κάνει για να μπορεί να ζει και να κυνηγάει το μεγάλο του όνειρο.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Γκαγιέγο εντάχθηκε στο δυναμικό της Εξτρεμαδούρα, έναντι 200.000 ευρώ, η οποία αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. Ήταν η μεγάλη του ευκαιρία να ξεχωρίσει. Πέτυχε 10 γκολ σε 14 εμφανίσεις και έστειλε την ομάδα του στην δεύτερη κατηγορία. Ο Γκαγιέγο αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία σε ηλικία 31 ετών και 11 μηνών σε έναν αγώνα εναντίον της Λα Κορούνια. Ένα-ένα οι στόχοι του επιτυγχάνονται, αλλά η μοίρα του φύλαγε το καλύτερο για το «τέλος» της ποδοσφαιρικής ζωής του.

Ο Γκαγιέγο αγωνίστηκε μόλις έξι μήνες στην δεύτερη κατηγορία, σημειώνοντας 15 γκολ σε 19 παιχνίδια. Αυτό ήταν και το εισιτήριό του για την μεγάλη κατηγορία. Η Ουέσκα η οποία βρισκόταν στον πάτο της La Liga εκείνη τη στιγμή, χτύπησε την πόρτα της Εξτρεμαδούρα και απέκτησε τον Γκαγιέγο έναντι δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η εποχές που ο Γκαγιέγο οδηγούσε φορτηγά στις επαρχιακές οδούς της Ισπανίας για να ζει έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Τα πέντε γκολ που σημείωσε με τους «Οσενέσες» δεν ήταν αρκετά και έτσι η Ουέσκα υποβιβάστηκε. Η εικόνα όμως που έδειξε στα 19 ματς που έπαιξε ήταν τα πειστήρια για την Χετάφε. Άλλωστε η ομάδα της Μαδρίτης με την σύντομη ιστορία (ιδρύθηκε το 1986) το έχει ξανακάνει. Η απόκτηση του 34χρονου, τότε, Χόρχε Μολίνα άλλαξε την σύγχρονη ιστορία της ομάδας και για δύο βαθμούς δεν την έστειλε στα «αστέρια» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Έτσι λοιπόν, εδώ και λίγες ημέρες ο Γκαγιέγο είναι και επίσημα παίκτης της Χετάφε, η οποία πλήρωσε την ρήτρα των έξι εκατομμυρίων ευρώ στην Ουέσκα. Ο -παρά δύο μήνες- 33χρονος επιθετικός θα έχει την ευκαιρία με τους Μαδριλένους να αγωνιστεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και προπάντων το μεγάλο του όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. Στις 16/2/2020 ο Γκαγιέγο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αντιμετωπίσει στο κατάμεστο Καμπ Νου την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα.

Ένα όνειρο που άργησε λίγο παραπάνω από ότι συνήθως. Ο αριστεροπόδαρος επιθετικός είναι η απόδειξη στην κλισέ φράση, «μην σταματάς ποτέ να κυνηγάς τα όνειρά σου». Πάλεψε σε αντίξοες συνθήκες και τελικά έκανε αυτό που πραγματικά αναζητούσε από μικρό παιδί κι όταν τα πόδια του πλέον δεν θα υπακούν στις εντολές του μυαλού, ήσυχος και «γεμάτος» θα κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x