Επικαιρότητα

Brexit: To κείμενο συμφωνίας – «Σολομώντεια» ή ερμαφρόδιτη λύση;

Με όσα έχουν γίνει έως στιγμής γνωστά για την αναθεωρημένη συμφωνία για το Βrexit, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει και πύλη εισόδου στην ενιαία αγορά.

Σε μια «σολομώντεια λύση» για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς κατέληξαν την Πέμπτη Λονδίνο και Βρυξέλλες, με κάποιους βρετανούς αναλυτές να κάνουν πάντως λόγο για «ερμαφρόδιτη» λύση. 

Η αναθεωρημένη συμφωνία αναλυτικά (αγγλικά) 

Όπως υποστηρίζουν στο αναθεωρημένο ιστορικό κείμενο συμφωνίας η Βόρεια Ιρλανδία ουσιαστικά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο - κάτι στο οποίο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας αντιδρά έντονα. Οι ψήφοι του DUP είναι αναγκαίοι για την επιψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Με όσα έχουν γίνει έως στιγμής γνωστά για την αναθεωρημένη συμφωνία για το Βrexit, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει μεν τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει και πύλη εισόδου στην ενιαία αγορά. Θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη σε ένα περιορισμένο σύνολο κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα εμπορεύματα. Για το ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της ενιαίας αγοράς.

Ειδικότερα, η Βόρεια Ιρλανδία (ΒΙ) θα παραμείνει τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ). Επομένως θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του ΗΒ. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Έτσι οι αρχές του ΗΒ θα εφαρμόζουν δασμούς του ΗΒ σε τρίτες χώρες αρκεί να μην υπάρχει κίνδυνος τα προϊόντα που εισέρχονται στη ΒΙ να εισέρχονται στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά, τότε θα εφαρμόζονται δασμοί της ΕΕ. 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ σχολίασε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος έως το τέλος του 2020 για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, επιμένοντας  ότι είναι η καλύτερη δυνατή. H μεταβατική περίοδος πάντως, μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει θετική γνωμοδότηση για το προσχέδιο της συμφωνίας, αλλά θα δώσει τη συγκατάθεσή του αφότου εγκριθεί η συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο.  «Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία» σχολίασε ο Μισέλ Μπαρνιέ. 

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28» διευκρίνισε ο κ. Μπαρνιέ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x