Επικαιρότητα

Eurogroup για την 4η αξιολόγηση με το βλέμμα στο χρέος

Τελική συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει για το χρέος καθώς οι Ευρωπαίοι –και ειδικά η γερμανική πλευρά- έχουν διαμηνύσει ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο.

Μια σαφή δήλωση σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα περιμένουν οι αγορές από τη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινάει λίγο μετά τις 4 ώρα Ελλάδας.

Τελική συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει για το χρέος καθώς οι Ευρωπαίοι –και ειδικά η γερμανική πλευρά- έχουν διαμηνύσει ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος «αν χρειαστεί».

Από την άλλη, το ΔΝΤ μετέτρεψε τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup σε ορόσημο μετά τις δημόσιες δηλώσεις Τόμσεν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και θα πρέπει να προκύψει κάτι από τη συνεδρίαση της 24ης Μαίου προκειμένου να υπάρξει χρόνος για το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Μένει να φανεί αν οι διαβουλεύσεις ειδικά ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ που συνεχίζονταν μέχρι και χθες θα καταλήξουν σε κάποιο σημείο σύγκλισης που θα φέρει το ΔΝΤ εντός του ελληνικού προγράμματος.

Πρακτικά, οι πιθανότητες το ΔΝΤ να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα σε αυτή τη φάση είναι σχεδόν μηδενικές. Ακόμη και τα 1,6 δις. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΝΤ (το οποίο είναι ανοικτό ακόμη καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με το χρέος) είναι αμφίβολο αν θα εκταμιευτούν. Αυτό που έχει συζητηθεί παρασκηνιακά όσον αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ είναι το ενδεχόμενο να παραμείνει ως «επόπτης» του ελληνικού προγράμματος (αλλά ταυτόχρονα και ως εγγυητής για τη βιωσιμότητα του χρέους) ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο το ΔΝΤ να λειτουργήσει ως ένας επιπλέον μηχανισμός ασφαλείας για την Ελλάδα ενόψει της εξόδου στις αγορές. Υπάρχει βέβαια και το σενάριο να μην γίνει τίποτα από όλα αυτά και το ΔΝΤ να διατηρήσει μόνο μια χαλαρή εποπτεία εξαιτίας του ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει οφειλές στο ΔΝΤ.

Πρακτικά, η όλη συζήτηση συνεχίζεται προκειμένου η Ελλάδα να βγει με όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις στις αγορές μετά τον Αύγουστο. Εκτιμάται ότι οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι:

1. Ο οίκος Standard &Poors έχει βαθμολογήσει με «Β» τα ελληνικά ομόλογα από τον Ιανουάριο του 2018. Η επόμενη αξιολόγηση προγραμματίζεται να γίνει στις 20 Ιουλίου

2. Ο οίκος Fitch έχει επίσης βαθμολογήσει με «Β» τα ελληνικά ομόλογα από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει στις 20 Αυγούστου.

3. Ο οίκος Moody’s έχει βαθμολογήσει με Β3 τα ελληνικά ομόλογα από τον Φεβρουάριο του 2018 ενώ η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για την 21ηΣεπτεμβρίου.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x