Επικαιρότητα

Reuters: Το Σκοπιανό αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια

«Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως με τη στάση αυτή θα κερδίσει πιο ευνοϊκή υποδοχή, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν την Πέμπτη για να χαράξουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Η συμφωνία στο Σκοπιανό αυξάνει τις πιθανότητες να πειστούν οι δανειστές και να απελευθερώσουν την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια επιτροπείας, επισημαίνει σε ανάλυσή του για το ελληνικό ζήτημα το πρακτορείο Reuters, συνδέοντας τις εξελίξεις για τη «Βόρεια Μακεδονία» με το θέμα το θέμα της εξόδου από τα μνημόνια.

«Με λίγες λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως να αύξησε τις πιθανότητές τους να πείσει τους πιστωτές να απελευθερώσουν τη χώρα του από αρκετά χρόνια οικονομικής ταπείνωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου. «Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών. Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως με τη στάση αυτή θα κερδίσει πιο ευνοϊκή υποδοχή, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν την Πέμπτη για να χαράξουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» αναφέρει το πρακτορείο σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Το αποτέλεσμα της πΓΔΜ; Η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τις ελπίδες της Ελλάδας για ανακούφιση του χρέους»

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανότατα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που έχει «φουσκώσει» από το 2010, αναφέρει το πρακτορείο, επισημαίνοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Θυμίζει δε τη δήλωσή του ότι αισθάνεται «σαν σκακιστής, που παίζει σε δύο σκακιέρες».

Όπως σχολιάζει το Reuters o Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό θα έχει ένα θετικό ψυχολογικό εφέ.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις συνομιλίες με άλλο ηθικό» δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έχει ποτέ συνδεθεί με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x