Επικαιρότητα

Spiegel: Η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

Απάντηση-αστραπή από την Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, ενώ κλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να απορρίψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία, όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε μια κίνηση που θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση των Βρυξελλών με την Ρώμη και κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει αναταραχές στις αγορές.

Ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έντινγκερ δήλωσε στο «Der Spiegel» πως η Κομισιόν έχει καταλήξει πως οι στόχοι της Ιταλίας για το 2019 δεν είναι συμβατοί με τις δεσμεύεις που έχουν αναλάβει τα μέλη της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απορριπτική επιστολή του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται να φτάσει στην Ρώμη την Πέμπτη ή την Παρασκευή, προσέθεσε ο κ. Έντινγκερ.

Εάν το χρονοδιάγραμμα επιβεβαιωθεί θα συνιστά αστραπιαία αντίδραση από την πλευρά της Επιτροπής, η οποία συνήθως κάνει την πρώτη εκτίμηση για τους εθνικούς προϋπολογισμούς στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την κατάθεσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Der Spiegel» ο κ. Μοσκοβισί δεν θα αντιπροτείνει λύσεις στην ιταλική κυβέρνηση, αρκούμενος στο να επισημάνει πως παραβιάζεται το πλαίσιο δημοσιονομικής ομαλότητας.

Το προσχέδιο που υπέβαλε η Ρώμη προβλέπει έλλειμμα 2,4% το επόμενο έτος και υψηλά ελλείμματα έως το 2021, σε αντίθεση με δεσμεύσεις των προκατόχων της για δημοσιονομική προσαρμογή.

Απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού θα πυροδοτήσει νέο γύρο διαξιφισμών ανάμεσα στην Επιτροπή και στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι – το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα – έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x