Επικαιρότητα

Tσίπρας: «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν– Διεθνές πρότυπο η συμφωνία των Πρεσπών»

‘’Υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία’’

"Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν" δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός για την πορεία της οικονομίας, με αφορμή και την εισήγηση του EWG για "πάγωμα" της περικοπής των συντάξεων. Μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2018 ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ακόμα ‘’διεθνές πρότυπο επίλυσης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο’’ τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Πιο φωτεινό το τοπίο»

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "το τοπίο γύρω μας είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο φωτεινό".

Μίλησε για ιδιαίτερα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες, και ανέφερε πως θα διαψευσθούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία και στην περικοπή των συντάξεων. Παράλληλα, υποσχέθηκε μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019.

"Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, "πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας" και πως για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο.

Σημείωσε ότι "το σημαντικότερο, με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής".

Υπογράμμισε πως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό."Όπου όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία". Ελαφρύνσεων, όπως είπε, όχι μόνο για τους πιο αδύναμους αλλά και για την μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα.

"H Κομισιόν στην φθινοπωρινή έκθεση της, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για πολλά μεγέθη της οικονομίας μας" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα είπε ότι αναθεώρησε προς τα πάνω για το ΑΕΠ του 2018, διπλασίασε σχεδόν την εκτίμηση της για την ιδιωτική κατανάλωση, αύξησε κατά πολύ την εκτίμηση της για τις εξαγωγές, μείωσε ευνοϊκά την εκτίμηση της για τα επίπεδα της ανεργίας και αύξησε την εκτίμηση της για το συνολικό πλεόνασμα.

"Το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά και οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για τα επόμενα χρόνια το βλέπουν ακόμα πιο θετικό", σημείωσε.

«Συνανάπτυξη στα Βαλκάνια»

Για τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον’’.

‘’Υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία’’ σημείωσε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

Και εδώ θέλω να αναφερθώ, είπε ο πρωθυπουργός, στην πολύ επιτυχημένη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια και - αν όλα πάνε καλά - στο ξεκλείδωμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας και ΠΓΔΜ τον Ιούνιο στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας.

"Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και την προσέλκυση επενδύσεων είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που λύνει προβλήματα- μια εξωτερική πολιτική στον αντίποδα της αδράνειας, που αξιοποιεί τις δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή για μια Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, οικονομικής ευημερίας και συνανάπτυξης", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

"Και σε μια τέτοια πορεία η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και το βραχίονα εκείνο που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη", πρόσθεσε.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x