Σινιάλα πως η Τουρκία μπορεί να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον τον ερχόμενο μήνα έχει στείλει η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», εγείροντας ελπίδες για κατευνασμό της πολύμηνης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο συμμάχους.

Το επόμενο αίτημα για απελευθέρωση του κ. Μπράνσον από κατ’ οίκον περιορισμό θα εξεταστεί στις 12 Οκτωβρίου και δεν αποκλείεται να δοθεί το πράσινο φως είπαν στην WSJ τούρκοι αξιωματούχοι, τονίζοντας όμως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να πιέζουν την Άγκυρα για την υπόθεση.

«Είναι πιθανή κατάληξη», είπε μια πηγή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφασίσει να αποκλιμακώσει τις πιέσεις για άμεση απελευθέρωση του κ. Μπράνσον, εν μέσω φόβων ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία θα διαδοθούν σε άλλες αναδυόμενες αγορές.

Αμερικανική πηγή ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά «επιτέλους αναγνωρίζει» ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να δράσει για την υπόθεση Μπράνσον, και συνεπώς «η καλύτερη στρατηγική είναι, ακριβώς πριν την ακρόαση του Οκτωβρίου, να υπάρξει λίγη ηρεμία».

Αποσαφήνισε όμως πως εάν τον Οκτώβριο δεν υπάρξει λύση οι ΗΠΑ θα «ξεσπαθώσουν» εναντίον της Τουρκίας. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση και δεν θέλει κανείς να τους φέρει σε δύσκολη θέση», προσέθεσε.

Ο κ. Μπράνσον κρατείται επί σχεδόν δύο χρόνια στην Τουρκία κατηγορούμενος ότι υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κι ότι δρούσε ως κατάσκοπος – κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει πως οι τουρκικές κατηγορίες είναι απολύτως αβάσιμες.

Η κράτηση έχει προκαλέσει πρωτοφανή ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο NATOϊκών συμμάχων.

Τυχόν απελευθέρωση του κ. Μπράνσον θα είναι σημαντική πολιτική νίκη για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Ο Λευκός Οίκος, ειδικά ο κ. Πενς, έχει αναδείξει το θέμα Μπράνσον ως σημείο συσπείρωσης για την χριστιανική, συντηρητική δεξιά, που είναι ένας από τους εκλογικούς πυλώνες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Πηγή: skai.gr

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ