Επικαιρότητα

Αλήθειες και ψέμματα: Όλα τα πιθανά σενάρια για το αφορολόγητο

Το σενάριο ότι το αφορολόγητο θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή ή την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Στα μέσα Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο όσον αφορά στον χρόνο μείωσης της έκπτωσης φόρου για περίπου 5,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους. Λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τελική αξιολόγηση για το κλείσιμο του 3ου μνημονίου και τότε θα φανεί αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποσύρει τους... προβληματισμούς του σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2019 ή όχι.

Για τους φορολογούμενους, τα σενάρια είναι δύο: ή να μειωθεί το αφορολόγητο από τα 1900 στα 1250 ευρώ χωρίς να υπάρξουν τα φορολογικά αντίμετρα –κάτι που μπορεί να συμβεί είτε το 2019 είτε το 2020- ή να γίνει ταυτόχρονη ενεργοποίηση των φορολογικών μέτρων και των αντίμετρων. Την πρώτη περίπτωση θα είναι όλοι χαμένοι κατά 650 ευρώ τον χρόνο ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξουν ακόμη και κερδισμένοι.

Φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 22.000 ευρώ τον χρόνο, θα έχουν μείωση φορολογικών επιβαρύσεων σε αντίθεση με τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα οι οποίοι ακόμη και με την ενεργοποίηση των φορολογικών αντίμετρων το μόνο που θα καταφέρουν είναι να περιορίσουν την αύξηση του φόρου από τα 650 ευρώ στα 110-470 ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι το δημοσιονομικό θα κλείσει ταυτόχρονα με την 4η αξιολόγηση δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Παρά την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα το προηγούμενο Σάββατο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει τις επιφυλάξεις του για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξακολουθεί να θέτει θέμα «δημοσιονομικού κενού» της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 1 δις. ευρώ. Η ελληνική πλευρά, φαίνεται να έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το δημοσιονομικό και πλέον μένει στις 4 Ιουνίου να ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 ώστε να υπάρξει ασφαλέστερη πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου.

Το σενάριο ότι το αφορολόγητο θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή ή την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη βάση. Τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας δεν θα αλλάξουν κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΔΝΤ αποχώρησει, το μόνο που θα γίνει ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί στον προγραμματισμένο του χρόνο (1.1.2020) μαζί με τα φορολογικά αντίμετρα.

Ποιος όμως χάνει από τη μείωση του αφορολογήτου; Στο κακό σενάριο, δηλαδή αυτό που προβλέπει ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο χωρίς να υπάρξουν τα φορολογικά αντίμετρα, τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: οι έχοντες ετήσιο εισόδημα 8000 ευρώ θα χάσουν 510 ευρώ ενώ οι όλοι οι έχοντες εισόδημα άνω των 9000 ευρώ θα χάσουν 650 ευρώ.

Στο καλό σενάριο, η εικόνα γίνεται πιο περίπλοκη. Ταυτόχρονη μείωση του αφορολογήτου και ενεργοποίηση των αντίμετρων προκαλεί απώλειες στους έχοντες ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ ενώ από αυτό το όριο και πάνω προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x