Επικαιρότητα

Αναστέλλεται για έναν χρόνο ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης

Αναστέλλεται ως τον επόμενο Σεπτέμβριο ( 16 Σεπτεμβρίου του 2019) ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.

Αναστέλλεται ως τον επόμενο Σεπτέμβριο ( 16 Σεπτεμβρίου του 2019) ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, δηλαδή οι διατάξεις εκείνες που έχουν ήδη ψηφιστεί και επιβάλλουν για σειρά αστικών υποθέσεων υποχρεωτικά να προσφεύγουν οι πολίτες σε διαμεσολάβηση και μόνον όταν αυτή αποτύχει να πηγαίνουν στα δικαστήρια.

Η αναστολή του θεσμού έγινε με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μετά και την γνωμοδότηση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου η οποία κατά πλειοψηφία ετάχθη κατά αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων προκειμένου, όπως τονίζει ο υπουργός, να υπάρξει πληρέστερη επεξεργασία για την εφαρμογή του θεσμού.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται η αναστολή του μέτρου και τα επιχειρήματα για την αναστολή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης διότι η προαιρετική ισχύει.

"Η αναστολή αυτή επιβάλλεται κατόπιν της γνωμοδότησης 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Η προαιρετική διαμεσολάβηση του Ν.4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενεργεί με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα αποκλειστικά στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης".

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x