Επικαιρότητα

Από τη συμφωνία των Πρεσπών στη μεγάλη μάχη των Βρυξελλών

Τα συστατικά της τελικής λύσης για το ελληνικό χρέος ώστε η «συνταγή» που θα προκύψει να αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες παζαρεύουν Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ.

Λίγα 24 ωρα μετά την συμφωνία των Πρεσπών η μάχη των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος πλησιάζει. Τα συστατικά της τελικής λύσης ώστε η «συνταγή» που θα προκύψει να αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες παζαρεύουν Ευρωπαϊκοί θεσμοί και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα μέτρα που θα συνθέσουν το πακέτο για το χρέος έχουν περίπου οριστικοποιηθεί. Η «περίπλοκη» γαλλική λύση η οποία προβλέπει τη σύνδεση των μέτρων του χρέους με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και αν τελικώς αποτελέσει τμήμα της τελικής λύσης, θα ενσωματωθεί στο πακέτο των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων οι οποίες θα έχουν περισσότερο χαρακτήρα «προθέσεων». Από την άλλη, η τελική λύση φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει:

1. Τη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και ενδεχομένως κάποιων από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους είτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η αποπληρωμή θα γίνει με πόρους από τα αδιάθετα κεφάλαια του 3ου μνημονίου τα οποία θα φτάσουν στα 27 δις. ευρώ.

2. Την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου του EFSF αλλά και την αλλαγή στο επιτόκιό του. Το δάνειο αυτό, συνολικού ύψους 130 δις. ευρώ περίπου, έχει διάρκεια αποπληρωμής από το 2023 μέχρι και το 2056.

3. Την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχουν αποκομίσει ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 4 δις. ευρώ το οποίο αναμένεται να επιστραφεί στην Ελλάδα σε τέσσερις δόσεις. Αυτό το ποσό δεν αποτελεί δάνειο αλλά «παροχή» προς την Ελλάδα καθώς το ποσό αφενός δεν επιστρέφεται και αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς πέραν της αποπληρωμής του χρέους.

4. Τη συγκρότηση του κουμπαρά ασφαλείας ενδεχομένως και με περισσότερα από 20 δις. ευρώ προκειμένου η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές να γίνουν εκ του ασφαλούς.

Ενώ τα συστατικά της «συνταγής» για τη ρύθμιση του χρέους έχουν σχεδόν «κλειδώσει» αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι η … δοσολογία. Οι τελικές αποφάσεις πρέπει να καλύπτουν όλες τις πλευρές:

1. Η Ελλάδα θέλει αφενός να διασφαλίσει την ομαλή επιστροφή στις αγορές και αφετέρου να πάρει ένα μετρήσιμο και ποσοτικοποιημένο πακέτο μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους το οποίο θα απλοποιήσει τη διαδικασία εξυπηρέτησης τουλάχιστον μέχρι το 2030.

2. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να παραβιάσει το καταστατικό του. Για να διασφαλιστεί αυτό, θα προωθηθεί η μερική αποπληρωμή του χρέους προς το Ταμείο (σ.σ. συνολικά χρωστάμε 10,44 δις ευρώ) ώστε να μειωθεί και η αναλογία του χρέους προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Ταμείο

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να περάσει ένα πακέτο το οποίο θα δείχνει ότι η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ελλάδα χωρίς όμως να φορτωθούν περισσότερα βάση στους φορολογούμενους

4. Η Γερμανία δεν θέλει να σηκώσει τους τόνους για το ελληνικό ζήτημα εν μέσω εύθραυστων ισορροπιών στη Γερμανία.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x