Υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα τάχθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στη σκιά του σκηνικού έντασης που έχει στήσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, αλλά και των αντιδράσεων –και εντός του Πενταγώνου- για τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε ο έλληνας υπουργός Άμυνας με αφορμή τη συνάντηση με τον κ. Ακάρ που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ωστόσο, ότι «επιθυμούμε την αποφυγή έντασης».

«Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» τόνισε ο κ. Αποστολάκης. «Για τις συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας» επέμεινε ο υπουργός Άμυνας.

«Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων» πρόσθεσε.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης διευκρίνισε πάντως ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να δεσμευθεί.

Πιστεύω όμως, πρόσθεσε ότι με τον κύριο Ακάρ, έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. «Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια, αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις» σχολίασε.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι της συζήτησης των δύο ανδρών τέθηκαν όλα τα διμερή θέματα, από τα ΜΟΕ και το Αιγαίο, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή: Skai.gr