Την πρόθεσή του να μην εγκαταλείψει την σύμμαχο Σαουδική Αραβία για την εξαφάνιση του Τζεμάλ Χασόγκι εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ζήτησε να λάβει τις επίμαχες ηχογραφήσεις που αποδεικνύουν την ενοχή της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι περιμένει την Πέμπτη μια πλήρη έκθεση σχετικά με το τι συνέβη με τον σαουδάραβα δημοσιογράφο από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον οποίο έστειλε στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία για να συνομιλήσει με αξιωματούχους για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Eπανέλαβε επίσης πως ελπίζει ότι οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεν συμμετείχαν στην εξαφάνιση του Kασόγκι, κατοίκου των ΗΠΑ.

«Θέλω να μάθω τι συνέβη, ποιος φταίει και πιθανότατα αυτό θα το γνωρίζουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε αργότερα ο Tραμπ στους δημοσιογράφους.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post που έχει συχνά σταθεί κριτικά απέναντι στο Ριάντ, δολοφονήθηκε στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και το σώμα του μεταφέρθηκε αλλού. Οι Σαουδάραβες έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Τουρκικές πηγές έχουν δηλώσει στο Reuters ότι οι αρχές έχουν στα χέρια τους ηχητικό ντοκουμέντο που υποδεικνύει ότι ο Kασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο. Κανείς δεν έχει δει τον Κασόγκι από τότε που αυτός επισκέφθηκε το προξενείο για να ρυθμίσει ένα γραφειοκρατικό ζήτημα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak της Τουρκίας δημοσίευσε την Τετάρτη λεπτομέρειες από ηχογραφήσεις που τεκμηριώνουν τα βασανιστήρια που υπέστη ο Κασόγκι και την ανάκριση από την οποία πέρασε προτού δολοφονηθεί.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά και οι βασανιστές έκοψαν τα δάχτυλά του κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ανέφερε η ίδια εφημερίδα. Οι δολοφόνοι του αργότερα τον αποκεφάλισαν και τον διαμέλισαν.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία δεν έχει μοιραστεί με τους αμερικανούς ή τους ευρωπαίους συμμάχους της τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα βίντεο που διαθέτει τα οποία καίνε τους Σαουδάραβες, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν 7 αξιωματούχοι της αμερικανικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν συλλέξει κάποια στοιχεία μέσω των δικών τους πηγών και μεθόδων, γεγονός που επιβεβαιώνει εν μέρει ειδησεογραφικά δελτία που βασίζονται σε διαρροές ηχογραφήσεων, σύμφωνα με πηγές.

Πηγή: skai.gr

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ