Επικαιρότητα

Βάντα Ρουτκίεβιτς: Ποια είναι η γυναίκα που αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google

Με καταγωγή από την Πολωνία, η Ρουτκίεβιτς γεννήθηκε στην Λιθουανία στις 4 Φεβρουαρίου 1943 και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Στην Βάντα Ρουτκίεβιτς, την πρώτη γυναίκα κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή K2.είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Με καταγωγή από την Πολωνία, η Ρουτκίεβιτς γεννήθηκε στην Λιθουανία στις 4 Φεβρουαρίου 1943 και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Μια μηχανή ήταν η αφορμή  προκειμένου να ξεκινήσει την ορειβασία.



Έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το κολλέγιο, η Ρουτκίεβιτς οδηγούσε μια SFM Junak , δίκυκλο ιδιαίτερα βαρύ, το οποίο έμμεσα τη βοήθησε να ξεκινήσει την ορειβασία: Το καλοκαίρι του 1961, ξέμεινε από βενζίνη. 

Έτσι, ξεκίνησε να κάνει ωτοστόπ στα διερχόμενα οχήματα. Κάποια στιγμή σταματάει ένας άνδρας με μία μηχανή να βοηθήσει, ο οποίος βρισκόταν μαζί με φίλο του Μπογκντάν Γιανκόφσκι. 

Ο τελευταίος έκανε ορειβασία τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η συνάντηση θα έχει ως αποτέλεσμα την ορειβασία στα προαναφερθέντα βουνά.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη και η πρώτη Πολωνέζα που φτάνει την κορυφή του Έβερεστ.

Το 1986, γίνεται η πρώτη γυναίκα που φτάνει την κορυφή K2, πράγμα που το κατάφερε χωρίς βοήθημα οξυγόνου. 

Το 1992 επιχείρησε ανάβαση στο Κανγκτσενγιούνγκα. 

Ηταν και η τελευταία φορά που την είδαν. Τελευταίος ανέφερε για αυτήν ένας Μεξικανός ορειβάτης, ο Κάρλος Καρσόγιο. 

Το 1995, βρέθηκε ένα πτώμα από δύο ορειβάτες, και λέχθηκε ότι μπορεί να ανήκε στη Βάντα. Οι ενδείξεις όμως ήταν αρνητικές και, τελικά, το σώμα, το πιθανότερο είναι να ανήκει σε μία Βουλγάρα ορειβάτισσα, η οποία είχε πεθάνει το 1994. 

Εκείνο, επίσης, που παραμένει άγνωστο είναι αν η Ρουτκιέβιτς κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα. Σε περίπτωση που το κατάφερε, είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να κατακτήσει τις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Το σώμα της δεν έχει βρεθεί έως και σήμερα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x