Επικαιρότητα

Βενεζουέλα: Ο στρατός «εμποδίζει την εισροή» ανθρωπιστικής βοήθειας

Η αντιπολίτευση έχει φροντίσει για την αποστολή της βοήθειας, όμως ο πρόεδρος Μαδούρο καταγγέλλει ότι πρόκειται για πρόσχημα για αμερικανική εισβολή.

Ο στρατός της Βενεζουέλας έχει στήσει οδοφράγματα σε συνοριακή γέφυρα που συνδέει την χώρα με την Κολομβία, από την οποία σχεδιάζεται να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Η αποστολή βοήθειας έχει προγραμματιστεί από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος κι έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 40 χώρες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει χαρακτηρίσει την αποστολή βοήθειας προκάλυμμα για στρατιωτική επέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κι έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει την είσοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έγραψε στο Twitter πως το καθεστώς Μαδούρο «πρέπει ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΟΥΝ», παραθέτοντας φωτογραφία όπου εμπόδια έχουν στηθεί σε τρεις πτυχές μίας γέφυρας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στην Βενεζουέλα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας πάντως παραμένουν πιστές, για την ώρα τουλάχιστον, στον κ. Μαδούρο. Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να υπονομεύσει την συμβιωτική σχέση ανάμεσα στον «τσαβίστα» πρόεδρο και στον στρατό μέσω κυρώσεων που επέβαλε στην πετρελαϊκή βιομηχανία, κυρώσεις που αναμένεται να στερήσουν πολύτιμα έσοδα από το καθεστώς.

Στην γέφυρα Τιεντίτας, στα σύνορα με την Κολομβία, ο στρατός έχει τοποθετήσει ένα φορτηγό και άλλα αντικείμενα ώστε να εμποδίσει την πρόσβαση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Φράνκλιν Ντουάρτε. «Στρατιώτες από τις ένοπλες δυνάμεις μπλοκάρουν το πέρασμα», είπε.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο προειδοποίησε χθες τις ένοπλες δυνάμεις να μην εμποδίσουν την εισροή ανθρωπιστικών προμηθειών, όπως τρόφιμα και φάρμακα, σημειώνοντας πως πρόκειται για «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Ακόμα κι αν η βοήθεια φτάσει στην Βενεζουέλα δεν είναι σαφές πώς θα διανεμηθεί, δεδομένου ότι ο κ. Γουαϊδό δεν ελέγχει κρατικούς μηχανισμούς.

Ο νεαρός ηγέτης της αντιπολίτευσης, που υπηρετεί ως πρόεδρος της Βουλής, υποστηρίζει πως έως 300.000 πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους εάν δεν παραδοθεί άμεσα η βοήθεια.

Στην διεθνή σκηνή ο κ. Μαδούρο στηρίζεται από την Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην Βενεζουέλα και αξιοποιούν μέρος του ενεργειακού πλούτου της.

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x