Επικαιρότητα

Βορίδης: «Αρνάκι θα φάμε το Πάσχα - όχι ψαρόσουπα»

Καθησυχαστικός για την επάρκεια και τη ζήτηση στην αγορά αμνοεριφίων το Πάσχα. Προ των πυλών νόμος για φυλάκιση έως 5 χρόνια και πρόστιμα 300.000 ευρώ για ελληνοποιήσεις.

Μέτρα στήριξης των παραγωγών-πωλητών των λαϊκών αγορών για τις ημέρες εφαρμογής της απαγόρευσης μετακίνησής τους - για λόγους αποφυγής διασποράς του κορωνοϊου - σε άλλη περιφέρεια από αυτή που παράγουν τα προϊόντα τους, προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραμονή στον τόπο δραστηριότητας μέχρι τη λήξη των μέτρων απαγόρευσης επιλύει σε πρώτη φάση το θέμα της εργασίας τους.

Δέσμευση για αποζημίωση των παραγωγών λαϊκών αγορών

«Θα υπάρξει σήμερα μία μερική αντιμετώπιση του ζητήματος. Θα ικανοποιήσει νομίζω σε μεγάλο βαθμό η ρύθμιση που θα φέρουμε, αλλά για τις μέρες από τις 22 Μαρτίου μέχρι σήμερα, θα πρέπει να υπάρξει κάποια στήριξή τους. Θα μελετήσω τις επιπτώσεις και θα δούμε τι θα γίνει για το συγκεκριμένο διάστημα», δεσμεύτηκε ο Μάκης Βορίδης.

«Αρνάκι θα φάμε το Πάσχα όχι ψαρόσουπα»

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την επάρκεια της αγοράς αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, καθώς και για το επίπεδο της ζήτησης,  απορρίπτοντας ως «τρομοκρατία των αιγοπροβατο-τρόφων» και «παιχνίδι κερδοσκοπίας» τις φωνές όσων βιάζονται να προεξοφλήσουν κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης.  

Ο κ. Βορίδης μάλιστα σχολίασε δηκτικά τη συγκεκριμένη «φιλολογία» όπως της χαρακτήρισε. «Διερωτώμαι πράγματι. Δεν θα πάμε (σ.σ. στα χωριά). Στο σπίτι που θα μείνουμε το Πάσχα, ψαρόσουπα θα φάμε; Γιατί, εγώ λέω θα το τηρήσουμε το έθιμο. Και αρνάκι ή κατσικάκι θα φάμε. Τώρα αν θα είναι η ίδια ποσότητα ή κάτι λιγότερο ή περισσότερο θα το δούμε. Εγώ λέω να μην είμαστε βιαστικοί», σημείωσε, συνιστώντας ψυχραιμία και διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση παρακολουθούν στενά την αγορά και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα παρέμβουν.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρακίνησε τους πολίτες να γιορτάσουν – παρά τις ειδικές συνθήκες - το Πάσχα πατροπαράδοτα τηρώντας τα ελληνικά έθιμα και κατέληξε: «και βεβαίως έχοντας εξασφαλίσει ότι θα είναι διαθέσιμο για την τήρηση των εθίμων ελληνικά αμνοερίφια σε εξαιρετική ποιότητα και σε δίκαιη τιμή για όλους, θα πω εγώ, για κτηνοτρόφους, εμπόρους και καταναλωτές».

Φυλακή και πρόστιμα επί 10 για τις ελληνοποιήσεις


Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ζήτημα ημερών αποτελεί πλέον η κατάθεση νομοσχεδίου για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις.

Σε αυτό όπως είπε θα προβλέπονται πλέον και ποινικές κυρώσεις και συγκεκριμένα φυλάκιση 3 έως 5 έτη, καθώς θα συνιστά βαρύ πλημμέλημα, ενώ τα πρόστιμα θα δεκαπλασιαστούν με το «ταβάνι» των 30.000 ευρώ σήμερα να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να ανέλθει και στις 600.000 ευρώ για περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x