Επικαιρότητα

Δέσμη μετρημένων κυρώσεων αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για την Τουρκία

Το κοινό ανακοινωθέν πάντως αναμένεται να εκδοθεί είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο ώστε να μην συμπέσει με τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα.

Κυρώσεις πρωτίστως συμβολικού χαρακτήρα αποφάσισαν να επιβάλουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία για τις παράνομες δραστηριότητές της ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ποινές προβλέπουν την ακύρωση προενταξιακής βοήθειας ύψους 146 εκατομμυρίων ευρώ, την αναστολή των δανείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την διακοπή των συζητήσεων για συμφωνία στις αερομεταφορές και τον προσωρινό τερματισμό των διμερών επαφών σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά.

Οι εταίροι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα εάν η Τουρκία επιμείνει στην έκνομη δραστηριότητά της.

Το κοινό ανακοινωθέν πάντως αναμένεται να εκδοθεί είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση πως η Ένωση επιχειρεί να προσβάλει την Άγκυρα ανήμερα της τρίτης επετείου από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Υποστηρίζει πως το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», που εκτελεί γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αμφισβητώντας ευθέως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας, όμως η Τουρκία υποστηρίζει πως έχει λάβει άδεια αξιοποίησης υποθαλάσσιων οικοπέδων από το ψευδοκράτος.

Χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτρερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα αποσύρει το «Γιαβούζ» έως ότου η Λευκωσία αποδεχτεί την πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για διακοινοτική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων του νησιού.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη εξετάζει την πρόταση, η οποία έχει επίσης σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x