Επικαιρότητα

Διαξιφισμοί Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση

H συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

-Να αντλήσουμε από την εμπειρία της κρίσης και να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα. Η κρίση μας έκανε σοφότερους για πάρα πολλά. Μας οδήγησε στο να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειας. Η κρίση έφερε στο προσκήνιο αιτήματα για δημοκρατία και τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.

-Το οργανωτικό χάος του κράτους αποτέλεσε τεχνολογία εξουσίας, για τη δημιουργία εστιών διαφθοράς. Μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών στο ρόλο των αποφάσεων.

-Με την πρόταση που καταθέτουμε σήμερα ερχόμαστε να αφουγκραστούμε τη λαϊκή προσδοκία για μεταρρύθμιση του κράτους. Η πρόταση μας δεν είναι μια πρόταση που κοιτάει προς τα μέσα. Καταθέτουμε μια πρόταση με κύριο στόχο την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ και αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό. Δεν εξαρτώνται όλα από το σύνταγμα. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να θέσει τους όρους και τα όρια. Τους όρους της σύγκρουσης και όχι το αποτέλεσμά της.

-Αυτό που επιχειρούμε δεν είναι να επιβάλλουμε τις δικές μας απόψεις. Τις καταθέτουμε για να αναζητήσουμε συναινέσεις. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος. Στην ενίσχυση της Βουλής και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, το μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήμας και στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.

-Συναίνεση μπορούμε να πετύχουμε και ως προς την ανάγκη να ενισχύσουμε την συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο πολύ τη λαϊκή κρίση. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτά είναι απόψεις ενός άλλου συστήματος, της αριστοκρατίας. Εγώ θα παραφράσω μια γνωστή φράση της Λούξενμπουργκ. "Προτιμώ τα λάθη του λαού, παρά το αλάθητο των εκπροσώπων του". Πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό και τη δημοκρατία. Για αυτό και σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις που αφορούν τα δημοψηφίσματα.

-Να προχωρήσουμε με θάρρος στην αλλαγή των διατάξεων που αφορούν την ευθύνη υπουργών. Να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή και έτσι να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση.

-Είναι η ώρα για τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τη βουλευτική ασυλία, ώστε να αφορά μόνο τα αδικήματα που γίνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης, να προχωρήσουμε σε όριο θητειών για τους βουλευτές.

-Για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. Νομίζω ότι όλοι πλέον έχει κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και να λύσουμε εκκρεμότητες. Εχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί στο συνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

-Το τελευταίο μεγάλο θέμα της πρότασης είναι το θέμα της κοινωνικής προστασίας, της ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει ανάπτυξη για την κοινωνική πλειοψηφία χωρίς προστασία της εργασίας και θωράκιση του κοινωνικού κράτους. Οφείλουμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

-Οι δύο τελευταίες αναθεωρήσεις απέτυχαν. Άλλαξαν πάρα πολύ λίγα. Τα θεμέλια του πελατειακού κράτους διατηρήθηκαν. Ο λαός παρέμεινε ξεκομμένος από το πολιτικό σύστημα και έχασε την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς. Εγκαθιδρύθηκε συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το άρθρο 86. Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Σήμερα είναι η ώρα η Βουλή να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες.

-Καλώ τις ηγεσίες των κομμάτων να μην θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα. Αν αυτό συμβεί η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με στόχο να υπάρξει συναίνεση εκεί όπου μπορεί. Θα διαφωνήσει εποικοδομητικά και θα συμφωνήσει μεγαλόψυχα. Ελπίζω αυτό να αποφασίσουν οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίγραφα αλλά προτάσεις για συζήτηση. Αυτό επιτάσσει στο τέλος της ημέρας το πολιτικό μας καθήκον.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη:

-Μια συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις: ένα κλίμα σύνθεσης και συνθήκες δημιουργικές. Η χώρα όμως έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πλήξει τους αντιπάλους της.

-Ο κ. Τσίπρας σε μια πρόσφατη συνέντευξή του προσχώρησε πλήρως στο δόγμα Πολάκη. Χρησιμοποιεί ως προσχηματικό εργαλείο την αναθεώρηση ο Τσίπρας. Στο ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης παραδοσιακά δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Θα υπάρξουν όμως βουλευτές δικοί σας που θα διαφωνήσουν με την κομματική γραμμή;

-Στις πρώτες μου δηλώσεις ως αρχηγός της ΝΔ είχε πει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα. Και τον Γεννάρη του 2016 είχα παρουσιάσει και ένα σαφή δρόμο που οδηγούσε σε εκσυγχρονισμό του συντάγματος και με τη σφραγίδα της λαϊκής αποδοχής.

-Επαναλαμβάνω την πρόταση που είχε κάνει τότε στον κ. Τσιπρα. Αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων. Ετσι θα συζητηθούν όλες οι αλλαγές που τα κόμματα προτείνουν. Θα εξασφαλιστεί έτσι ότι όλες οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής. Και έτσι οι πολίτες στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν και με βάση την κατεύθυνση που θέλουν να πάρει το σύνταγμα. Ποιος τρέμει τελικά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;

-Δεν σας ενδιαφέρει η αναθεώρηση αλλά να μεταθέσετε τη συζήτηση από την καθημερινότητα που έχετε δημιουργήσει. Και για τα σκάνδαλα που έχετε δημιουργήσει. Μόλις χθες ο εκλεκτος σας, τέως ΔΣ της ΔΕΠΑ είπε ότι είχε την πλήρη κάλυψη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για τους χειρισμούς που χρέωσαν τη ΔΕΠΑ. Εχετε γίνει ο καλύτερος εκπροσωπος σκοτεινών συμφερόντων. Όσο πλησιάζει η ώρα που θα φύγετε από την εξουσία τόσο θα ανοίγουν τα στόματα. Ο δεύτερος λόγος που εκκινείτε την αναθεώρηση είναι ότι θέλετε μια μικρή, κουτσουρεμένη αναθεώρηση ώστε να ματαιώσετε για μια δεκαετία κάθε τολμηρό εκσυγχρονισμό που θα έφερνε στο σύνταγμα η επόμενη κυβέρνηση. Δεν θα αποτρέψετε τίποτα γιατί στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία. Η ΝΔ δεν θα σας επιτρέψει να συριζοποιήσετε τη διαδικασία της αναθεώρησης.

-Το κείμενο που έχετε καταθέσει έχει και μια διαλυτική πρόταση. Η απλή αναλογική που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία. Όσον αφορά την εκκλησία κάνατε παζάρι δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με το πατριαρχείο. Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού. Και για αυτό και η ρύθμιση των σχέσεων τους δεν μπορεί να γίνει κρυφά από το λαό και άρα δεν μπορεί να γίνει με τον λαό απέναντι. Δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή που θα δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους κληρικούς. Αυτή η κοροϊδία δεν θα περάσει. Το άρθρο 3 δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση, καθώς κάτι τέτοιο το μόνο που θα προκαλέσει είναι να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με το Πατριαρχείο. η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποτιμά την θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

-Χρειάζεται θράσος να εισηγείστε τη διεύρυνση των δημοψηφισμάτων όταν είστε ο άνθρωπος που εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. Τρία χρόνια μετά από αυτό το δημοψήφισμα που έγινε σε 6 ημέρες, όταν μετατρέψατε το οχι σε ναι αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε για τη μεταστροφή σας; Στοίχισε αυτή η περιπέτεια παραπάνω από 100 δισ. ευρώ. Και τον λογαριασμό εξακολουθούμε να τον πληρώνουμε.

-Κατά την άποψή μας το κείμενο σας είναι αναχρονιστικό. Δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη, δημοσιονομική σταθερότητα. Τίποτα δεν προτείνετε για αυτά τα κεφάλαια. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνέτειναν στη σημερινή οπισθοδρόμηση. Καταθέτουμε την πρόταση της ΝΔ για μια μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Αφορά 57 από τα 120 άρθρα, σε αντιδιαστολή με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. 13 είναι κοινά. Εμείς θα συμμετέχουμε κανονικά στην Επιτροπή για να αντιπαρατεθούμε στην οπισθοδρόμηση.

-Να αλλάξει το άρθρο για την ευθύνη υπουργών. Η δικαιοσύνη να απεξαρτηθεί από την κυβέρνηση. Προτείνουμε καθιέρωση συνταγματικών μηχανισμών που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Προτείνουμε και την αλλαγή του άρθρου 16 για να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την εποπτεία εποπτικής αρχής ειδικού κύρους. Μας ενδιαφέρουν όμως πρωτίστως τα δημόσια πανεπιστήμια. Εσεις θεωρείτε ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν ναρκέμποροι στα πανεπιστημια. Η διάταξη που καταργεί το άσυλο δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή. Εάν κάποιος εμπιστεύεται την ιδιωτική εκπαίδευση στο γυμνάσιο ή το λύκειο, γιατί του στερούμε τη δυνατότητα στο πανεπιστήμιο; Γιατί κ. Τσίπρα επιμένετε η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διατηρεί το κρατικό μονοπώλιο στο πανεπιστήμιο;

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:

-Αλλοπρόσαλες ορισμένες από τις προτάσεις σας. Καταθέτετε πρόταση που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. Λέτε "ελάτε να τα ανοίξουμε όλα". Ο νομοθέτης προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία ακριβώς επειδή θέλει ευρύτερες συναινέσεις. Μήπως δεν έχετε καταλάβει τη διαδικασία και θέλετε συντακτική συνέλευση; Δεν σας βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής και λέτε να κάνουμε τις επόμενες εκλογές δημοψήφισμα για το σύνταγμα. Αυτό που προτείνετε είναι διαδικασία εκφυλισμού για την ίδια την αναθεωρητική διαδικασία. Στο πόδι η στάση σας για την αναθεώρηση.

-Αρθρο 86. Ηρθατε και μας είπατε ότι παρότι το πολιτικό σύστημα που υπηρετείτε, εσείς εξαιρείστε γιατί είχατε καταθέσει πρόταση με επιστολή. Για ποιον είναι μομφή; Ο ΣΥΡΙΖΑ φταεί; Η το κόμμα σας που είχε τόσους βουλευτές; Μάλλον για τον κ. Καραμανλή είναι η μομφή. Είναι για το ίδιο σας το κόμμα.

-Κύριε Μητσοτάκη, 8 ημέρες μετά την ανακοίνωση που βγάλατε μετά τη συμφωνία με τον Ιερώνυμο μιλώντας για ικανοποίηση, είπατε σήμερα ότι δεν έχετε ενημέρωση. Και είπατε ότι η ηγεσία της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό. Τι άλλαξε; Μήπως σας τράβηξαν το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ στο κόμμα σας και αλλάξατε γνώμη; Και έρχομαι και στην ουσία του θέματος. Είπατε ότι δεν θα υιοθετήσετε την προοπτική να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς. Και είπατε ότι αν γίνετε κυβέρνηση θα επιστρέψε στην αναλογία 1 προς 5 μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων. Δεν θέλετε δασκάλους, γιατρούς, θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5 και θέλετε τους 10.000 ιερείς να μένουν στο δημόσιο μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό δημόσιο και ιερείς δημόσιους υπάλληλους. Η ΝΔ έγινε το άθροισμα της ΔΡΑΣΙΣ και του ΛΑΟΣ. Δεν έχετε ουτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x