Επικαιρότητα

Έκκληση συγγενών Κυπρίων αγνοουμένων προς Τ. Μέι για πίεση προς την Τουρκία

«Οι συγγενείς των αγνοουμένων φέρουν ένα τραγικό βάρος τα τελευταία 44 χρόνια και συνεχίζουν να ζουν σε ένα παρατεταμένο καθεστώς αγωνίας για τη μοίρα των αγαπημένων τους».

Τη μεγάλη ανησυχία τους για την «εσκεμμένη καθυστέρηση» που παρατηρείται από την πλευρά της Τουρκίας ως προς τον τερματισμό της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων της Κύπρου, επισημαίνουν με επιστολή τους προς την Τερέζα Μέι τα μέλη του Οργανισμού Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.


«Οι συγγενείς των αγνοουμένων φέρουν ένα τραγικό βάρος τα τελευταία 44 χρόνια και συνεχίζουν να ζουν σε ένα παρατεταμένο καθεστώς αγωνίας για τη μοίρα των αγαπημένων τους», τονίζεται στην επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Τα μέλη του Οργανισμού καλούν ως Βρετανοί πολίτες συγγενείς Κυπρίων αγνοουμένων τη βρετανική κυβέρνηση «να ασκήσει την αναγκαία διπλωματική πίεση στην Τουρκία για απαντήσεις» στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα. Όπως σημειώνουν, το να επέλθει ένα κλείσιμο τους ζητήματος για τους συγγενείς των αγνοουμένων «θα είναι ένα σημαντικό βήμα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα συμβάλει περαιτέρω προς μία λύση με διάρκεια».

Οι συγγενείς τονίζουν ότι 44 χρόνια μετά απέχουν πολύ από το να είναι ικανοποιημένοι με τη μέχρι στιγμής πρόοδο στην εξακρίβωση της τύχης των ανθρώπων τους. Αναφέρουν ότι η Διερευνητική Επιτροπή για του Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κάνει λόγο για μόνο λίγες εκταφές κάθε χρόνο και για εντοπισμό λειψάνων μόνο σε ένα στα πέντε σημεία των εκσκαφών.

«Δυστυχώς, ακόμα και τα λίγα λείψανα που εντοπίζονται είναι ατελή, καθώς έχουν μετακινηθεί από τον αρχικό τόπο ταφής. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία για σχεδόν τους μισούς από όσους αγνοούνταν. Αν δε δοθούν αξιόπιστες πληροφορίες από την Τουρκία στη ΔΕΑ, το πρόβλημα δε θα επιλυθεί ποτέ ολοκληρωτικά», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Επισημαίνεται προς την πρωθυπουργό Μέι ότι ως ανθρωπιστικό ζήτημα το θέμα των αγνοουμένων δε θα πρέπει να αποτελεί μέρος κάποιας μελλοντικής προτεινόμενης λύσης, ούτε να περιμένει μετά από μία προτεινόμενη λύση.

«Δυστυχώς η τουρκική αδιαλλαξία, άρνηση και έλλειψη ευαισθησίας δεν έχουν επιτρέψει να γίνει γνήσια και ουσιώδης πρόοδος. Τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβίαση (αποφάσεων) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, μέλη των οποίων εξακολουθεί να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

»Ως εκ τούτου σας απευθύνουμε έκκληση να μας βοηθήσετε να δώσουμε ένα τέλος στην απάνθρωπη μεταχείριση την οποία υφιστάμεθα επί περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, λαμβάνοντας συμπαγή βήματα προς τη διασφάλιση εκπλήρωσης από την Τουρκία των υποχρεώσεών της να παράσχει πλήρη πρόσβαση στις ομάδες εκταφής και να παράσχει όλες τις κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των αγνοουμένων», καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x