Επικαιρότητα

Επιμένει στην αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% η Ρώμη

«Αποφασίζουν οι Ιταλοί, όχι η Ε.Ε.»

Mέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αναμενόταν όλοι οι προϋπολογισμοί της Ευρωζώνης να έχουν αποσταλεί στις Βρυξέλλες, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει από σήμερα την επεξεργασία τους. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον ιταλικό προϋπολογισμό, καθώς έπειτα από εβδομάδες αντικρουόμενων μηνυμάτων από τη Ρώμη, τις αρνητικές αντιδράσεις των αγορών, αλλά και τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες για τα λιγοστά στοιχεία του προϋπολογισμού που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και ήταν μακριά από τους ευρωπαϊκούς στόχους, πλέον το προσχέδιο του προϋπολογισμού βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων για πλήρη αξιολόγηση.

Η ιταλική κυβέρνηση παραμένει πιστή στις προεκλογικές υποσχέσεις της, αυξάνοντας το έλλειμμα της χώρας κατά 0,8% πάνω από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον είναι επισήμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ύψους 2,4%. Η Επιτροπή αναμένει να αναλύσει κατά πόσον οι προβλέψεις για το 2020-2021 θα μειώσουν το χρέος της χώρας, ύψους 2,3 τρισ. –το υψηλότερο σε απόλυτους αριθμούς και 131% του ΑΕΠ, δεύτερο υψηλότερο σε ποσοστό μετά την Ελλάδα– αλλά ζητάει και σαφείς δεσμεύσεις ότι το έλλειμμα θα βρίσκεται σε καθοδική πορεία τα επόμενα δύο χρόνια.

Με τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων να είναι σε υψηλό τεσσάρων ετών, οι αποφάσεις που θα πάρει η ιταλική κυβέρνηση βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των αγορών. Στο Μπαλί, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου βρέθηκαν οι παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες για τις ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να καθησυχάσει τους συνομιλητές του. Οντας Ιταλός και έχοντας γνώση για τη χώρα, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι θα βρεθεί κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης και στην υποχρέωση της χώρας για οικονομική σταθερότητα. Ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και ο εταίρος του Λουίτζι ντι Μάιο έχουν επαναλάβει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω μέτρα που έχουν εξαγγείλει, όπως το ειδικό επίδομα για τους φτωχούς, η μείωση των ετών για συνταξιοδότηση ή περικοπές φόρων.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε θα προσπαθήσει να φέρει το θέμα προς συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, όπου θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει την ιταλική θέση στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρήσει ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού οδηγείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση, τότε έχει μία εβδομάδα να στείλει επιστολή στη Ρώμη προειδοποιώντας τη γι’ αυτό, ενώ έχει δύο εβδομάδες για να στείλει επιστολή στην οποία θα ζητάει από τη Ρώμη να τον πάρει πίσω και να προβεί σε μεγάλες αλλαγές του (29/10) – αυτό το βήμα δεν το έχει κάνει πότε η Ευρ. Επιτροπή μέχρι τώρα. Στη συνέχεια, η Ιταλία έχει τρεις εβδομάδες για να απαντήσει (19/11) στέλνοντας τον επικυρωμένο προϋπολογισμό της και, τέλος, η Επιτροπή έχει άλλες τρεις εβδομάδες για να απαντήσει πλέον στον τελικό προϋπολογισμό, εκφράζοντας την τελική της άποψη. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι τόσο για τις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν από την Ε.Ε., όσο για το σήμα που θα στείλει αυτή η διαδικασία στις αγορές.

«Αποφασίζουν οι Ιταλοί, όχι η Ε.Ε.»

«Ολοι μάς επιτίθενται, δεν υπάρχει ημέρα που να μη βρισκόμαστε στις πρώτες ειδήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, τη στατιστική υπηρεσία που δεν λέει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», έλεγε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι (φωτ.) το περασμένο Σαββατοκύριακο σε εκδήλωση με κομματικούς υποστηρικτές του. «Οι ψήφοι σας μου δίνουν δύναμη να πάω στις Βρυξέλλες και να τους πω ότι οι Ιταλοί αποφασίζουν, όχι εσείς».

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x