Επικαιρότητα

Επίσκεψη στο Θιβέτ ετοιμάζει ο αμερικανός πρέσβης στην Κίνα

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανού πρεσβευτή στο Θιβέτ από το 2015.

Επίσκεψη στο Θιβέτ προγραμματίζει αυτή την εβδομάδα ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα Τέρι Μπράνσταντ όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Θα πρόκειται για κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά σε επίπεδο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας από το 2015, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες για το εμπόριο.

Η επίσκεψη θα δώσει την ευκαιρία στον πρεσβευτή να συζητήσει «με τοπικούς ηγέτες» σχετικά με «τις ανησυχίες» της Ουάσινγκτον «για τους περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας του πολιτισμού και της γλώσσας των Θιβετανών», ανέφερε ανακοίνωση της πρεσβείας.

Ο κ. Μπράνσταντ θα μεταβεί στην επαρχία Τσινγκάι και στη γειτονική επαρχία του Θιβέτ από τη 19η Μαΐου ως την 25η Μαΐου. Θα συναντηθεί με αξιωματούχους, θα επισκεφθεί χώρους λατρείας και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά την ίδια πηγή.

Τον Δεκέμβριο το αμερικανικό Κογκρέσο νομοθέτησε πως οι ΗΠΑ θα αρνούνται να χορηγούν βίζες σε κινέζους αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για την εφαρμογή πολιτικών που περιορίζουν την πρόσβαση ξένων στο Θιβέτ.

Η Κίνα κατήγγειλε τον νόμο, τονίζοντας ότι «εναντιώνεται αποφασιστικά» στην προώθηση μέτρων για ένα ζήτημα που το Πεκίνο θεωρεί αυστηρά εσωτερική της υπόθεση. Προειδοποίησε ότι ο νόμος αυτός υπάρχει κίνδυνος να «πλήξει σοβαρά» τις διμερείς σχέσεις.

Με βάση τον νόμο, η Ουάσιγκτον θα αρχίσει να αρνείται να χορηγεί βίζες στα τέλη του έτους.

Η επίσκεψη θα γίνει καθώς η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στις δύο χώρες για το εμπόριο. Η Κίνα υιοθέτησε πιο σκληρό τόνο στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ την Παρασκευή, όταν ξεκαθάρισε ότι η επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων δεν θα είχε νόημα εάν η Ουάσινγκτον δεν αλλάξει πορεία.

Προχθές Σάββατο εξάλλου ο Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, τόνισε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι ενέργειες στις οποίες προχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ πλήττουν τα συμφέροντα της Κίνας και κινεζικών εταιρειών, προτρέποντας την Ουάσινγκτον να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Αν και η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σκληρή στάση έναντι της Κίνας ως προς το εμπόριο και σε ζητήματα ασφάλειας, δεν έχει μέχρι τώρα τουλάχιστον ανταποκριθεί στην προτροπή του Κογκρέσου να επιβάλλει κυρώσεις στον Τσεν Τσανγκούο, άλλοτε γραμματέα της οργάνωσης του ΚΚ της Κίνας στο Θιβέτ, για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους μουσουλμάνους μειονοτικούς στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο υποστηρίζεται ότι ο κ. Τσεν εφαρμόζει στη Σιντζιάνγκ πολιτικές παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν για να κατασταλούν οι αντιστάσεις στην κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x