Επικαιρότητα

Ερχεται η «Ωκεανίς»: Χιόνια στη Θεσσαλονίκη, όχι στην Αθήνα

Η τελευταία πρόγνωση καιρού από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

H έντονη κακοκαιρία «Ωκεανίς», που αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της Ελλάδας κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις με χιονόστρωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο στην πόλη της Αθήνας.

Τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ότι η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας». Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας πάνω από δέκα βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Επιπρόσθετα, το Σαββατοκύριακο πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων εννέα έως δέκα μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Το ΕΑΑ/meteo έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με προγνωστικούς χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την "Ωκεανίδα" από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, καθώς και προγνωστικούς χάρτες της χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής.



Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά το Σαββατοκύριακο θα οργανωθεί ισχυρό χαμηλό στο νότιο Αιγαίο που θα προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 με 12 περίπου βαθμούς κελσίου και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά ακόμη και 10 μποφόρ.

Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές, αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βορείας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα.

Για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23-02-2019) από το απόγευμα αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και στα βόρεια όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.




Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Το Σάββατο λοιπόν: από τα Γιάννενα μέχρι και τον Έβρο και από τη Θεσσαλονίκη (και στο κέντρο της πόλης μέχρι τη Βοιωτία (πεδινά και παραθαλάσσια) Στην κεντρική και βόρεια Εύβοια (περιφερειακά της Χαλκίδας και βορειότερα), σε όλη τη Χαλκιδική αλλά και στη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη και σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που ίσως δυσκολέψουν όσους προγραμματίζουν ταξίδι με αυτοκίνητο στις παραπάνω περιοχές. (κάντε κλικ στο χάρτη πρόγνωσης ύψους χιονιού ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ για λεπτομέρειες)

Μεγάλη Προσοχή κατά τη διάρκεια του Σαββάτου! γενικά και στους κατά τόπους σφοδρούς βοριάδες εκτός απο τη θάλασσα και στην ξηρά (με τις πορτοκαλί αποχρώσεις πάνω από 8 Μποφόρ - κάντε κλικ στο χάρτη για λεπτομέρειες)

Όσον αφορά στην Αττική δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που έγραψα και τις προηγούμενες ημέρες κι έτσι και τα σημερινά στοιχεία θέλουν αλλαγή του καιρού μεν και στην Αττική με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές κατά διαστήματα στα πεδινά και παράκτια, τις χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι στα ορεινά, από το απόγευμα στα ημιορεινά και τις νυχτερινές ώρες τους Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής κατά διαστήματα και στα βόρεια προάστια σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους. και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή κυρίως κατά τη διάρκεια της Κυριακής( στους +10 βαθμούς το Σάββατο, στους +6 βαθμούς κατά μέσο όρο την Κυριακή στην Αθήνα)



Γιάννης Καλλιάνος: Πέφτει η θερμοκρασία 8-10 βαθμούς κελσίου





Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Κακοκαιρία προβλέπεται, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Το Σάββατο, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, από τα ξημερώματα σε Μακεδονία, Θράκη, νησιά του βόρειου Αιγαίου και βαθμιαία σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα. Πάντως τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, και σε βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και τις πρωινές ώρες σε Θεσσαλία και Σποράδες.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλό υψόμετρο και θα είναι κατά τόπους πυκνές. Το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι οκτώ έως εννέα μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο και στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένιση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται την Κυριακή σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα κατά τόπους στην Κρήτη.

Αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου, από το Σάββατο και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Ο παγετός την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια, θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Πώς θα κινηθεί η «Ωκεανίς» - Χάρτες από τον Θοδωρή Κολυδά










Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x