Επικαιρότητα

Φάκελος Ελληνική Χρεοκοπία: Περίοδος 2010-2015 και 2015-2019

Η αποκαλυπτική σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, με την υπογραφή των Άρη Πορτοσάλτε και Τάσου Τέλλογλου, ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με την προβολή δύο ακόμα επεισοδίων.

Η αποκαλυπτική σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, με την υπογραφή των Άρη Πορτοσάλτε και Τάσου Τέλλογλου, ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα με την προβολή δύο ακόμα επεισοδίων. Την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 20:50 θα προβληθεί το 5ο επεισόδιο της «Ελληνικής Χρεοκοπίας» και την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 20:50 το 6ο και τελευταίο επεισόδιο.

Η συνέχεια της ιστορικής καταγραφής περιλαμβάνει σημαντικές μαρτυρίες που θα προκαλέσουν συζητήσεις αλλά και ντοκουμέντα που φανερώνουν τις κινήσεις, τις αποφάσεις και τις πολιτικές επιλογές της τελευταίας δεκαετίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Πώς η αρχική επιτυχία της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου μετατράπηκε σε μερικούς μήνες σε αποτυχία μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στην Ντοβίλ, οδηγώντας την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου σε σκέψεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές; Και γιατί αυτές τελικά δεν αποφασίσθηκαν;

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός Οικονομικών, εξηγεί τα κριτήρια της εσωτερικής συζήτησης στην κυβέρνηση Παπανδρέου και το πώς η πολιτική λογική «ηττήθηκε» από την ανάγκη για οικονομική σταθερότητα.

Πώς έπεσε για πρώτη φορά η ιδέα της ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου αξίας ύψους 50 δισ. ευρώ ώστε να δοθεί η εντύπωση ενός «φρέσκου ξεκινήματος» στην εφαρμογή του μνημονίου; Τι συνέβη στο περίφημο τηλεφώνημα Γιώργου Παπανδρέου - Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011 όταν ο Παπανδρέου «πρόσφερε» την πρωθυπουργία του για να πετύχει συναίνεση, καθώς δυσκολευόταν να περάσει τα μέτρα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα;

Ήταν ένα τηλεφώνημα «χωρίς συνέχεια», λέει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Πώς το «μικρό κούρεμα» του 21% έγινε «μεγάλο κούρεμα» του 53% και οδηγηθήκαμε τελικά στην κυβέρνηση Παπαδήμου; Ο Φίλιππος Σαχινίδης αποκαλύπτει πώς τελικά διαψεύσθηκαν οι προβλέψεις των δανειστών μας για καλύτερες επιδόσεις των πολιτικών δυνάμεων που υποστήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου στις εκλογές του Μαΐου του 2012 ενώ οι τράπεζες έμειναν ανοιχτές, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, χάρη «στις αερομεταφορές χαρτονομισμάτων». Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περιγράφει τα σκληρά διλήμματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει όταν βρέθηκε για πρώτη φορά μόνος του με την Μέρκελ στο γραφείο της στο Βερολίνο και οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Στουρνάρας εξηγούν πώς η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα τα οποία ήταν κληρονομιά της προηγούμενης διαχείρισης του μνημονίου.

Η κυβέρνηση Σαμαρά πέφτει, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση ενώ το Βερολίνο καταλογίζει στην Αθήνα «μεταρρυθμιστική κόπωση». Ακολουθεί η διαπραγμάτευση του πρώτου 6μήνου του 2015. Ο τότε Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιμένει ότι η πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ «ήταν μπλόφα», θέση πάντως που διαψεύδεται από δηλώσεις και έγγραφα τα οποία φέρνει στο φως η εκπομπή έρευνας «Ελληνική χρεοκοπία».

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x