Επικαιρότητα

Γενοκτονία Αρμενίων: Πορεία της αρμενικής κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας

Η πορεία κατευθύνθηκε στην τουρκική πρεσβεία και παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα.

Πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας η Αρμενική Κοινότητα Ελλάδας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 104 χρόνων από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Με κεντρικό σύνθημα «αγώνας, νίκη, δικαιοσύνη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας, που έχει στηθεί από τις αρχές της εβδομάδας και κρατώντας πανό, σημαίες και μπαλόνια κατευθύνθηκαν μέχρι την τουρκική πρεσβεία. Εκεί αντιπροσωπεία από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα:

«Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 από το τουρκικό κράτος και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται, την επιστροφή των παράνομα κατεχόμενων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στον νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό και την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών».

Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπόμνημα, καλούν την Τουρκία «να μεταβάλει τη στάση της ως προς τις σχέσεις της με τη Δημοκρατία της Αρμενίας και ως προς το ζήτημα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας, καθώς επίσης και να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, και να συμβάλει στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Αρτσάχ».

«Σε όλο τον κόσμο σήμερα η 24η Απριλίου συμβολίζει ημέρα αγώνα για όλο τον αρμενικό λαό. Είναι ημέρα μνήμης για εμάς. Η 24η Απριλίου συμβολίζει την ημέρα που η Τουρκία συνέλαβε και εκτέλεσε όλη τη διανοούμενη ηγεσία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη ημέρα που άρχισε η εθνοκάθαρση ενάντια στο λαό μας. Όλοι οι Αρμένιοι σε όλον τον κόσμο την ημέρα αυτή μαζεύονται έξω από τις τουρκικές πρεσβείες στις χώρες τους σε όλο τον κόσμο και διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα του λαού μας να αναγνωριστεί η ιστορία του», επισήμανε η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χριψιμέ Χαρουτουνιάν. «Η Τουρκία επιμένουμε πρέπει να αναγνωρίσει πλέον τη γενοκτονία που διέπραξε και θεωρούμε χρέος να υπενθυμίζουμε στην πολιτισμένη ανθρωπότητα ότι πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να προβεί στο βήμα αυτό», κατέληξε η κ. Χαρουτουνιάν.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, εκπρόσωποι από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, απηύθυναν χαιρετισμό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Με την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης, μέλη της αρμενικής νεολαίας παρέδωσαν το υπόμνημα στην τουρκική πρεσβεία.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x