Επικαιρότητα

Γερουσιαστής κατηγορεί τον Πομπέο για «παράβαση νόμου»

Ένας νόμος των ΗΠΑ υποχρέωνε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την πιστοποίηση και να την επιδώσει στο Κογκρέσο.

Γυναίκα γερουσιαστής των Δημοκρατικών κατηγόρησε χθες τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ότι «παραβίασε τον νόμο» όταν πιστοποίησε ότι η Σαουδική Αραβία λαμβάνει απτά «μέτρα» για να αποφεύγονται οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ στην Υεμένη.

Ο Πομπέο έκανε αυτή την «πιστοποίηση» την περασμένη εβδομάδα για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των δύο σημαντικότερων πυλώνων της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, μαύρο πρόβατο για την Ουάσινγκτον.

Ένας νόμος των ΗΠΑ υποχρέωνε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την πιστοποίηση και να την επιδώσει στο Κογκρέσο, εν προκειμένω για να συνεχιστούν χωρίς μεταβολές η επιμελητειακή υποστήριξη και οι πωλήσεις όπλων από την Ουάσινγκτον στις δύο αραβικές χώρες.

Η απόφαση του Πομπέο αμφισβητήθηκε αμέσως από πολλούς Aμερικανούς κοινοβουλευτικούς, διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολύ περισσότερο διότι δημοσιοποιήθηκε μόλις μερικές εβδομάδες έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40 παιδιά στην Υεμένη.

Στην έκθεσή του προς το Κογκρέσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναγνώρισε πάντως τον «πράγματι πολύ υψηλό» αριθμό των «θυμάτων μεταξύ των αμάχων» στις επιχειρήσεις της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση.

Η εφημερίδα «The Wall Street Journal» έγραψε την Πέμπτη, επικαλούμενη εμπιστευτικό, εσωτερικό έγγραφο, ότι πολλές υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν προτρέψει τον Πομπέο να μην «πιστοποιήσει» την καλή συμπεριφορά του Ριάντ και του Αμπού Ντάμπι ως προς το ζήτημα αυτό. Είχε τη δυνατότητα να μην κάνει αυτή την πιστοποίηση φροντίζοντας να συνεχιστεί η επιμελητειακή υποστήριξη των ΗΠΑ στη συμμαχία, επικαλούμενος την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

«Είναι αρκούντως σαφές ότι αυτή η πιστοποίηση ήταν ψευδής όταν ανακοινώθηκε, και οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το εσωτερικό μνημόνιο επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ξεκάθαρα παραβίασε τον νόμο», τόνισε σε δελτίο Τύπου της η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζέιν Σαχίν, συνεισηγήτρια μαζί με έναν Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό της του επίμαχου νόμου.

«Τα πλήγματα που κάνει αδιακρίτως η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση στοιχίζουν τη ζωή σε πολλούς άμαχους και είναι καιρός να δώσει λόγο για τις πράξεις αυτές», πρόσθεσε η Σαχίν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, απαιτώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε νέα πιστοποίηση, η οποία θα «ανταποκρίνεται στα γεγονότα επί του πεδίου».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x