Επικαιρότητα

Γιατί η ΝΔ παίζει το χαρτί της μομφής - Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι στόχοι της ΝΔ, ο αναβρασμός και οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Πολάκη και εντός ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική του Μαξίμου.

Ο κύβος ερρίφθη και η ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας μετά τις δηλώσεις που έκανε για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέλιο Κυμπουρόπολου.

Η στρατηγική αυτή κίνηση της Πειραιώς έχει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να καταδείξει ότι η τοποθέτηση του κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από στάσεις και συμπεριφορές του αναπληρωτή υπουργού τις οποίες η ΝΔ θεωρεί πέρα για πέρα προβληματικές και κατακριτέες. Στην Πειραιώς αναφέρουν μεταξύ άλλων ως παραδείγματα το περίφημο “δόγμα Πολάκη”, τις αναφορές περί καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης αλλά και τα όσα έλαβαν χώρα προσφάτως με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος βέβαια στόχος της Πειραιώς είναι να βάλει στο κάδρο τον ίδιο το πρωθυπουργό, ο οποίος θα αναγκαστεί να προσέλθει στη Βουλή για να καλύψει την συμπεριφορά του υπουργού του. “Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα” λένε στην Πειραιώς και ακριβώς αυτό επανέλαβε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στη Νεμέα, ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε αν η αντίδραση του κ. Τσίπρα συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να συσπειρώνεται γύρω από τον Πολάκη. Αυτό με ξεπερνάει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πολιτική υπάρχει και η ηθική. Οι πολίτες μετά από αυτό που έγινε σήμερα, θα ξέρουν ότι αν επιλέξουν τον κ. Τσίπρα παίρνουν μαζί και τον κ. Πολάκη. Οι δύο τους είναι ένα και το αυτό” είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ορισμένοι εκτιμούν πως το γεγονός ότι η προαναγγελθείσα πρόταση μομφής θα κατατεθεί μετά το Πάσχα —και όχι άμεσα— μπορεί να μην έχει τον ίδιο αντίκτυπο, καθώς είναι πιθανόν η επικαιρότητα να έχει αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση στη Βουλή αναμένεται να είναι σφοδρή καθώς στόχος της ΝΔ είναι να αναδείξει μια σειρά από θέματα που θεωρεί πως πλήττουν τα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” που επικαλείται η κυβέρνηση.

Έτσι, όπως διεφάνη από τη συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αlpha την Δευτέρα, η Πειραιώς προσπαθεί να στριμώξει το Μαξίμου και με ζητήματα που «αγγίζουν» τον Νίκο Παππά. «Πίσω από κάθε σκάνδαλο κρύβεται ένας Παππάς, όχι ρασοφόρος, ο Νίκος Παππάς. Δεν υπάρχει πέτρα που να μην σηκώνουμε και να μην βρίσκεται από κάτω ο Νίκος Παππάς. Τον καλύπτει ο κ. Τσίπρας ή όχι;».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να αναφερθεί και στην υπόθεση Πετσίτη αλλά και στα όσα καταλογίζει ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ - Πως θα αντιδράσει στο Μαξίμου
Η δήλωση Πολάκη προκάλεσε πάντως σοβαρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αφορούσε ένα θέμα που αφορά τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων και έτσι άγγιζε το λεγόμενο “μαλακό υπογάστριο” της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Οι αντιδράσεις αυτές εκφράστηκαν με σαφή τρόπο από τον βουλευτή του κόμματος Νίκο Φίλη. Ο κ. Φίλης, παίρνοντας το λόγο στη Βουλή και ερμηνεύοντας όπως είπε τα αισθήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν εκπροσωπεί το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ. «Να βρει τρόπο να διορθώσει την αστοχία του» κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

Αποστάσεις από την στάση Πολάκη κράτησε και ο Γιάννης Μπαλάφας, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. «Ο κ. Πολάκης έκανε λάθος» σχολίασε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Δίνει πάτημα στη Ν.Δ. να αλλάζει την ατζέντα» ανέφερε μιλώντας στον Alpha. «Τα ΑΜΕΑ στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν, σε σύγκριση με χώρες όπως το Βέλγιο, είναι η μέρα με τη νύχτα» τόνισε, καλώντας ευρύτερα όλο το πολιτικό προσωπικό να μεταφέρει τη συζήτηση στην ουσία, δηλαδή στα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη.

Παρ΄όλα αυτά, στην δική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός έσπευσε να καλύψει τον υπουργό του ενώ δήλωσε ότι θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, καταλογίζοντας στην ΝΔ ότι προχωρά σε πρωτοφανή αντιπερισπασμό για να μην απαντήσει «για τα κρίσιμα και τα μεγάλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε για μια ακόμα φορά τις δηλώσεις Πολάκη στον χαρακτήρα του και στην καταγωγή του και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε αποδεικνύει το πανικό που βρίσκεται. «Επιχειρεί να αποφύγει τη συζήτηση διότι θέλει να κουκουλώσει τη Νοβάρτις και τα θαλασσοδάνεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το τελευταίο αυτό σχόλιο του πρωθυπουργού συμπυκνώνει και τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός του κόμματος, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε πάντως να αναδιπλωθεί, έστω μερικώς, κάνοντας λόγο για πολιτική κριτική. Απέφυγε ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη ή να σχολιάσει τις επικρίσεις από στελέχη του κόμματος του.

Όπως είναι προφανές η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί σε μια εφ’όλης της ύλης κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και μάλιστα λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωεκλογών και την αυτοδιοικητικών.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x