Επικαιρότητα

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΣΚΑΪ για τις τουρκικές προκλήσεις

Προβληματισμένη η Ουάσιγκτον από την τουρκική συμπεριφορά, καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές και επισήμανε πως ουδείς θα βγει κερδισμένος από τυχόν κλιμάκωση.

Τον έντονο «προβληματισμό» τους για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο επαναβεβαίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, την στιγμή που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την διένεξη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε πάντως όλες τις πλευρές να «ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι στο συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την αμερικανική θέση πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κύπρου, όπως και ο υπόλοιπος πλούτος της, θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Η ερώτηση του ΣΚΑΪ έγινε υπό την σκιά της αιφνιδιαστικής απόφασης του ψευδοκράτους να αρχίσει καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ο εκπρόσωπος δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά για το ζήτημα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε επί τάπητος τις παρανομίες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και «την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ έχει δηλώσει πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει αρχίσει υποθαλάσσια γεώτρηση στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, δυτικά της Πάφου, ενώ έως την 1η Ιουλίου θα αρχίσει εργασίες και το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ».

Η Κύπρος, με την στήριξη της Ελλάδας, έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ζήτησε από την Κομισιόν και την κοινοτική διπλωματική υπηρεσία να προτείνουν μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.

Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε επίσης την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την γειτονική χώρα όπως και το «πάγωμα» συζητήσεων για αναβάθμιση της διμερούς τελωνειακής ένωσης.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x