Επικαιρότητα

Η Ουγγαρία απαγόρευσε σε άστεγους να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους

Για κίνδυνο χιλιάδων θανάτων τους επόμενους μήνες, ειδικά τον χειμώνα, προειδοποίησε η ειδικός των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα στέγασης.

Νέο, αυστηρό νόμο που απαγορεύει στους άστεγους να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους έθεσε σε ισχύ σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αψηφώντας τις ενστάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο νόμος έρχεται πέντε μήνες μετά την συνταγματική αναθεώρηση που ποινικοποίησε την διανυκτέρευση στους δρόμους και εξουσιοδοτεί την Αστυνομία να διατάσσει άστεγους να μετακινηθούν σε καταφύγια.

Εάν οι άστεγοι επιδείξουν ανυπακοή τρεις φορές σε διάστημα 90 ημερών οι αστυνομικοί δικαιούνται να τους θέσουν υπό κράτηση και να καταστρέψουν τα υπάρχοντά τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το Associated Press προσθέτει πως όσοι λάβουν τέσσερις κλήσεις θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης ή εξάμηνη κοινωφελή εργασία σε δημόσια έργα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει πως η μετακίνηση των άστεγων σε κέντρα φιλοξενίας είναι προς όφελος της κοινωνίας.




Τον Ιούνιο, όταν πέρασε η σχετική συνταγματική αναθεώρηση, κ. Φαρχά καταδίκασε τις κινήσεις της Βουδαπέστης ως «σκληρές» και «ασύμβατες» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Ποιο είναι το ‘έγκλημα’ που έχουν διαπράξει οι άστεγοι; Απλώς ότι προσπαθούν να επιβιώσουν», έγραψε τότε σε ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση Όρμπαν.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x