Επικαιρότητα

Η Τουρκία προκαλεί περνώντας στην αντεπίθεση για την γενοκτονία των Ποντίων

Η Άγκυρα καταγγέλλει πως ο ελληνικός στρατός ήταν εκείνος που πριν από έναν αιώνα διέπραξε θηριωδίες κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας.

Βολές κατά ελλήνων πολιτικών με αφορμή τις δηλώσεις τους για την γενοκτονία των Ποντίων εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική διπλωματία καταγγέλλει «αβάσιμους ισχυρισμούς που στοχεύουν την [τουρκική] ιστορία και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την λογική, την ευσυνειδησία και την δικαιοσύνη».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αποδίδει τις τοποθετήσεις ελλήνων πολιτικών σε «πολιτικά κίνητρα» που αποσκοπούν στην «διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων».

Περνά δε στην αντεπίθεση, αντιτείνοντας πως ο ελληνικός διέπραξε «θηριωδίες» κατά την «εισβολή» στην Μικρά Ασία, πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Άγκυρα υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι στην συνθήκη της Λωζάννης αποδέχτηκε την καταβολή αποζημίωσης για την δράση του ελληνικού στρατού στην Ανατολία.

Η συνθήκη του 1923 πράγματι περιέχει αποδοχή της Αθήνας για «επανορθώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ανατολία από τις ενέργειες του ελληνικού στρατού ή της διοίκησης, που ήταν αντίθετες στους νόμους του πολέμου».

Στο ίδιο άρθρο ωστόσο η Άγκυρα απαρνείται κάθε καταβολή αποζημίωσης ως αναγνώριση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα, «λόγω της παράτασης του πολέμου και των συνεπειών της».

Η τουρκική διπλωματία αποκαλεί την 19η Μαΐου – ημέρα μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου που συμπίπτει με την κλιμάκωση της δράσης του Κεμάλ Ατατούρκ στην Ανατολία – σημείο έναρξης για τον «εθνικό αγώνα» που οδήγησε στην ίδρυση της σημερινής Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ημέρα που «γιορτάζεται με περηφάνια κάθε χρόνο στην Τουρκία και στο εξωτερικό», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται πως πάγια θέση της Άγκυρας είναι να μην αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων ή των Ποντίων.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x