Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Εχθρικό κλίμα στο Κογκρέσο για την Άγκυρα – «Ήδη εταίρος της Μόσχας»

Εχθρικό κλίμα επικρατεί στο Κογκρέσο για την Άγκυρα όπως διαπίστωσαν τα μέλη της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο νομοθετικό σώμα (CHIA).

Εχθρικό κλίμα επικρατεί στο Κογκρέσο για την Άγκυρα όπως διαπίστωσαν τα μέλη της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο νομοθετικό σώμα (CHIA).

Στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το μαραθώνιο λόμπινγκ του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) σε βουλευτές και γερουσιαστές με σκοπό την προώθηση του νομοσχεδίου EastMed Act, τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, και την ενημέρωση για την ανάπτυξη του τριμερούς σχήματος (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Στην πλειονότητά τους, τα μέλη του Κογκρέσου φάνηκαν να συμφωνούν ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και ότι είναι ανάγκη να παγιωθεί η συνεργασία της Ουάσιγκτον με το τριμερές σχήμα. Μάλιστα, φάνηκε να έχει εμπεδωθεί το αίσθημα ότι η Τουρκία είναι ήδη ένας εταίρος της Μόσχας. Ωστόσο, πάρα πολλά μέλη του Κογκρέσου έθεσαν ερωτήσεις για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Ρωσία. Ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν το γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας, τους οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά και την ενεργειακή εξάρτηση.

 Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά υποδέχθηκε ιδιαίτερα θετικά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

 Οι επαφές στο Καπιτώλιο έγιναν σε μια μέρα όπου όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των διαπραγματεύσεων που λάμβαναν χώρα για την προσωρινή αναστολή των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του HALC και της AJC τόνισαν στους Αμερικανούς γερουσιαστές την ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Γερουσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κλειστή συνάντηση που έγινε με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Ο έμπειρος πολιτικός έδωσε μάλιστα στρατηγικές συμβουλές για τα επόμενα βήματα, ενώ παρέδωσε και λίστα με ονόματα βουλευτών και πολιτικού προσωπικού που ενδέχεται να σταθούν εμπόδιο στην πορεία του νομοθετικού εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x