Επικαιρότητα

Κ. Γεωργουσόπουλος: Στα 82 μου χρόνια κινδυνεύω να πάω φυλακή

Ο αμισθί πρόεδρος του, κλειστού εδώ και καιρό, θεατρικού Μουσείου, αντιμετωπίζει κατασχέσεις των τραπεζιτικών του λογαριασμών. Δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί...

Τον περασμένο μήνα έμεινε για κάμποσες ώρες στο κρατητήριο μετά από δίκη που αφορούσε τα χρέη προς το Δημόσιο του, κλειστού εδώ και καιρό, Θεατρικού Μουσείου. Αν υπήρχε κάποιος εκπρόσωπος του κράτους να διαβεβαιώσει ότι το Θεατρικό Μουσείο όλα τα χρόνια ήταν αποκλειστικά επιχορηγούμενο από το υπουργείο Πολιτισμού θα είχε γλυτώσει την ταλαιπωρία. Ομως όχι. ΄Εχοντας μπροστά του άλλες πέντε δίκες «για χρέη που δεν είναι δικά μου», όπως λέει, αποφάσισε να δώσει συνέντευξη τύπου. Και να πει: «Δεν μου το χρώσταγε αυτός ο τόπος στα 82 μου να απολογούμαι σε οποιονδήποτε δικαστή ή εισαγγελέα που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει Θεατρικό Μουσείο»...

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος αμισθί πρόεδρος του του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ-ΘΜ) - αντιπρόεδρός του είναι ο Γ. Μιχαλακόπουλος - ζητά τη συνδρομή του θεάτρου και της δημοσιγοραφίας. Κάπως έτσι ξεκίνησε την ομιλία του από τη σκηνή του Θεάτρου Μουσούρη στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου που έδωσε με το Δ.Σ.

«Στις 9 Νοεμβρίου είναι το επόμενο δικαστήριο. Τα χρήματα αυτά δεν τα οφείλω ούτε εγώ ούτε τα μέλη του Δ.Σ. Δεν είμαι ιδιοκτήτης του Θεατρικού Μουσείου· υπάλληλος είμαι, που προσπάθησα για τη βελτίωση του θεάτρου και μάλιστα χωρίς μισθό. Γίνεται αμέσως κατάσχεση οποιασδήποτε κατάθεσης στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Παίρνω μόνο το ακατάσχετο των 1.100 ευρώ και ακόμη πληρώνω δάνειο 600 ευρώ κάθε μήνα για τα νοσήλια της συζύγου μου. Φοβάμαι, πραγματικά, ότι θα πάω φυλακή αφού δεν θα έχω τη δυνατότητα να ανταποκριθώ», είπε. :


Θύμισε ακόμα ότι το 80χρονο Θεατρικό Μουσείο, που ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, είναι ερευνητικό κέντρο, ότι το υπουργείο Πολιτισμού το επιχορηγούσε από το 1971 έως το 2012, ότι από το 2013 τα χρέη του συσσωρεύονται στο ΙΚΑ και στην εφορία. Σήμερα, το χρέος τώρα έφτασε στο 1.750.000 ευρώ και κανείς δεν θέλει να το αναλάβει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ελάχιστοι άνθρωποι του θεάτρου έφθασαν στο ιστορικό θέατρο στην καρδιά της Αθήνας που ο Κ. Γεωργουσόπουλος παραχώρησετη συνέντευξη. Οι: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Πολιτόπουλος, Γιώργος Μανιώτης, Γιώργος Μονεμβασίτης, Δήμητρα Χατούπη, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Δεπάστας...

Εδώ που φτάσαμε, σημειώνει η Εφ.Συν., αναρωτιέται κανείς γιατί δεν αποφασίζει το υπουργείο Πολιτισμού, συμπράττοντας με το υπουργείο Οικονομικών, να πάρει μια βαθιά ανάσα και να βάλει το χέρι στην τσέπη. Να βάλει έτσι τέλος σ' αυτή την περιπέτεια που προσβάλλει και την πολιτιστική κληρονομιά που αναμφισβήτητα αποτελεί το Θεατρικό Μουσείο αλλά και τους ανθρώπους που σύρονται στα δικαστήρια και καλούνται να πληρώσουν χρέη ενός καθ' ολοκληρίαν επιχορηγούμενου οργανισμού, ο οποίος, ουσιαστικά, έπαψε να επιχορηγείται από το 2011.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Πολιτισμού, με την παρακάτω ανακοίνωση ενημερώνει για την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα πράγματα μέχρι σήμερα.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x