Επικαιρότητα

«Καίνε» οι πράσινοι φόροι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο φορολογικών εσόδων από τους φόρους το περιβάλλον το 2017, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Ένα από τα υψηλότερα μερίδια περιβαλλοντικών φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Οι φόροι για την προστασία του περιβάλλοντος ανήλθαν στα 7,16 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, που ισοδυναμούσε με το 10,2% των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου από φόρους και εισφορές.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο φορολογικών εσόδων ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και είναι σαφώς υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο, όπου τα έσοδα από περιβαλλοντικές χρεώσεις ανέρχονται στο 6,1% των συνολικών εισροών.

Σημειώνεται πως η υψηλή «πράσινη» φορολογία εναρμονίζεται με τον οδικό χάρτη της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι υψηλοί φόροι έχουν συμβάλει στην μείωση των ρύπων στην κατά περίπου 10% από το 1990 έως το 2016, όμως η πτώση είναι μικρότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρώτη είναι η Λετονία, με 11,2%, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 4,4%.

Τα δεδομένα της Eurostat καταδεικνύουν επίσης πως οι «πράσινοι» φόροι αυξήθηκαν τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως μερίδιο των συνολικών εσόδων κατά την διάρκεια της κρίσης.

Το 2009 τα «πράσινα» έσοδα ανήλθαν στα 3,71 δισεκ. ευρώ, ήτοι το 6,8% του συνόλου.



Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x