Επικαιρότητα

Κάλεσμα Τζόνσον σε Μέι για αντίσταση στην ΕΕ εν μέσω αδιεξόδου

Να αντισταθεί στους «νταήδες» της ΕΕ καλεί την Τερέζα Μέι με το νεότερο άρθρο του στην εβδομαδιαία στήλη του στην Daily Telegraph ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών και υπέρμαχος του σκληρού Brexit αναφέρει ότι «μετά από περισσότερα από δύο χρόνια που η ΕΕ μας άγει και μας φέρει ανηλεώς, είναι ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να αντισταθεί».

Προσθέτει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει παραχωρήσεις σε διάφορα σημεία των διαπραγματεύσεων, από το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών έως την καταβολή χρημάτων για το διαζύγιο.

«Εισερχόμαστε τώρα στη στιγμή της κρίσης. Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν ως έχουν», συμπληρώνει ο κ. Τζόνσον.

Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές και ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης Μέι συναντώνται απόψε για να αξιολογήσουν την κατάσταση, ενόψει του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης.

Αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για εξέταση του ενδεχόμενου παραίτησης από τουλάχιστον τρεις υπουργούς σε περίπτωση που η πρωθυπουργός Μέι κλείσει μια συμφωνία με την ΕΕ που θα διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση χωρίς ρητή ημερομηνία εξόδου.

Η λύση της προσωρινής παραμονής της χώρας σε μία τελωνειακή ένωση έχει προκριθεί από τη βρετανική κυβέρνηση ώστε να μην προκύψει ανάγκη επαναφοράς των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν επέφεραν συμφωνία την Κυριακή, όπως ήταν ο στόχος, καθώς η ΕΕ δεν αποδέχεται χρονικούς περιορισμούς σε αυτή τη λύση-δικλείδα ασφαλείας (‘backstop’).

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι ξεκαθάρισε προσερχόμενος στο συμβούλιο των ομολόγων του στο Λουξεμβούργο ότι η έσχατη λύση παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στην ΕΕ «δεν μπορεί να έχει χρονικούς περιορισμούς», αλλά ότι πρέπει να ισχύει «εκτός αν και μέχρι να συμφωνηθεί κάτι άλλο».

Ορισμένα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν δε ότι το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι πως η ΕΕ απαιτεί ως μία επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας την παραμονή μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση εφόσον χρειαστεί, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον.

Από το Λουξεμβούργο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ εκτίμησε ότι μια συμφωνία είναι ακόμα εφικτή. «Νομίζω ότι όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι αυτή η πρωθυπουργός, η Τερέζα Μέι, δε θα υπογράψει ποτέ μια συμφωνία που δε θα συνάδει με το γράμμα και το πνεύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Αλλά πιστεύουμε επίσης δυνατά ότι μπορούμε να βρούμε μία συμφωνία επ’ αυτής της βάσης, η οποία θα λειτουργεί για την ΕΕ και για τους εταίρους και φίλους μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Χαντ.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του DUP για το Brexit Σάμι Γουίλσον χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «σχεδόν αναπόφευκτο».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x