Επικαιρότητα

Κίνα: Θα γίνει «συνεκτική αποτίμηση» του νέου νόμου για την άμυνα των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μελετήσει σε βάθος τον νέο νόμο για την άμυνα που εγκρίθηκε στις ΗΠA.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μελετήσει σε βάθος τον νέο νόμο για την άμυνα που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο μιας επιτροπής αρμόδιας για την αξιολόγηση των προτάσεων για σημαντικές ξένες επενδύσεις και εξαγορές, ενώ απηύθυνε έκκληση οι κινέζοι επενδυτές να έχουν δίκαιη μεταχείριση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα τον νέο νόμο για την άμυνα που προβλέπει δαπάνες 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμπεριλαμβάνει, κατά τι μετριασμένα, μέτρα ελέγχου των συμβάσεων του αμερικανικού δημοσίου με τις κινεζικές εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών ZTE και Huawei Technologies.

Ο νόμος δίνει ευρύτερες εξουσίες στην Επιτροπή για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS), που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Το μέτρο θεωρείται πως βάζει στο στόχαστρο την Κίνα.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε ότι κατέγραψε τη συμπερίληψη του άρθρου για τη CFIUS στον νόμο και πρόσθεσε πως θα προχωρήσει σε μια «συνεκτική αποτίμηση του περιεχομένου» του, ώστε να διαμορφώσει άποψη για τις συνέπειες που θα έχει στις κινεζικές επιχειρήσεις.

Πολλές κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες έχουν τη «σθεναρή βούληση» να «βαθύνουν τη συνεργασία τους ως προς τις επενδύσεις και οι δυνατότητες είναι τεράστιες», συνέχισε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. «Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών πρέπει να ακούσουν τις φωνές αυτών των εταιρειών και να προσφέρουν ευνοϊκό περιβάλλον και σταθερές συνθήκες» για το επιχειρείν, κατά την ίδια πηγή.

Η αμερικανική κυβέρνηση «πρέπει να αντιμετωπίζει τους κινέζους επενδυτές αντικειμενικά και δίκαια» και η CFIUS «να αποφευχθεί να μετατραπεί σε τροχοπέδη για την επενδυτική συνεργασία κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών», κατέληξε η ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x