Επικαιρότητα

Κοντά σε θρίαμβο ο Ερντογάν ενώ η καταμέτρηση μπαίνει στην τελική ευθεία

Κοντά στην επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία από τον πρώτο γύρο είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ο συνασπισμός του φαίνεται να κερδίζει και στις βουλευτικές εκλογές.

Κοντά στην επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία από τον πρώτο γύρο είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ο συνασπισμός του φαίνεται να κερδίζει και στις βουλευτικές εκλογές.

Με καταμετρημένο το 76,86% των ψήφων ο κ. Ερντογάν αποσπά το 54,54%, πάνω από το όριο του πενήντα τοις εκατό που απαιτείται ώστε να αποφύγει τον δεύτερο γύρο της 8ης Ιουλίου.

Με την διαφαινόμενη νίκη του ο κ. Ερντογάν θα αναλάβει ριζικά ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες της υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023 ενώ ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.

Οπαδοί του κ. Ερντογάν και του κόμματός του έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν σε διάφορες πόλεις.

Δεύτερος στις προεδρικές εκλογές, με 29,73%, βρίσκεται ο υποψήφιος του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά.

Ο κ. Ερντογάν φαίνεται πως επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου άρχισε την σταδιοδρομία του ως δήμαρχος την δεκαετία του 1990.

Απογοητευτική είναι η επίδοση της Μιράλ Ακσενέρ, που δεν αποσπά περισσότερο από το 7,5%, ενώ ο φιλοκούρδος Ντεμιρτάς, που διεξήγαγε την καμπάνια του μέσα από την φυλακή, βρίσκεται στο 6,42%.

Στον χάρτη, ο κ. Ερντογάν φαίνεται πως κυριαρχεί στην Ανατολία, ενώ ο κ. Ιντζέ κερδίζει μεγάλες πόλεις στα δυτικά παράλια της χώρας, που είναι παραδοσιακά η πιο φιλοευρωπαϊκή και κοσμική ζώνη. Σε ορισμένες επαρχίες της συντηρητικής κεντρικής Τουρκίας το ποσοστό ο κ. Ερντογάν συγκεντρώνει πάνω από το 70%.

Νίκη Ερντογάν και στην Βουλή, αλλά μπαίνουν οι Κούρδοι

Στις βουλευτικές εκλογές, που γίνονται παράλληλα, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 55,67% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 74%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 32,9%.

Παράγοντας-κλειδί αναμένεται να είναι το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο έχει τελικά σπάσει το φράγμα του 10% που απαιτείται για είσοδο στην Βουλή και συνεπώς θα πάρει έδρες που διαφορετικά θα αναλογούσαν στο AKP.

Το εάν το μπλοκ Ερντογάν θα έχει αυτοδυναμία, που θα τον χρίσει απόλυτο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής θα φανεί τις επόμενες ώρες, όταν θα γίνει η κατανομή των 600 εδρών.

Η συμμετοχή υπολογίζεται πάνω από το 86%.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x